• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny STX - pomysł

takero napisał:
niezależnie co kto pisze powinniśmy doradzać możliwie najlepiej, a nie na odwal :P

Mając 700zł na stereo można zrobić 3way i to całkiem nie najgorsze.
200zł odlicz na zwroty, za pozostałe 500zł kup np tonsila 20 80 2, arn 116 10 4,albo i ze 2 i sc10n.
Ew zamiast 20 80 2 możesz dać też 27 300.
To jeśli chciałbyś mieć wszystko od ręki, jeśli masz czas i dobre chęci na allegro naprawde można coś ciekawego wyrwać.

Hmm, widzisz, teraz mam Tonsile GDN 25 60W i jestem niezbyt zadowolony z basu, słyszałem że ten STX 27-300 potrafi zejść nisko. Zatem spróbujcie złożyć coś fajnego co potrafi porządnie łupnąć i zejść w miare nisko, bo niby suba mógłbym zrobić ale do muzy wolałbym stereo a nie 2.1.

Knight4s napisał:
teraz mam Tonsile GDN 25 60W i jestem niezbyt zadowolony z basu
koles ktory ma podobne tonsile byl pod wrazeniem basu z ARN 150 ;]

to sa stare glosniki wiec niskiego basu z nich nie osiagniesz.
jestes jednym z tych upartych wiec... takero, a jaka bys proponowal zwrotnice do tego?? (bo zapewne Knight4s niema dostepu do SW itp)

pytanie czy najlepsza.
Tam i tak zwroty uniwersalne siedzą...
Wolalbym coś samemu zrobić.

Szkoda nabijac postow. Te kolumny nie beda wcale lepsze od tych co masz teraz...no moze troszke,troszeczke,z racji tego ze to nowsza technologia,ale srednich i tak nie bedzie bo zaden "sredniak" stx-a ich nie ma. Moim zdaniem szkoda pieniedzy. Majac 700zl wybierasz taki szit... Ale jak chcesz. Powodzenia.

badziew, juz lepiej uzywane altusy...

Knight4s: a w jakiej budzie masz te tonsile?

i jak poziom ma sie podnosic jak niektorzy sa na tyle ograniczeni ze nawet gdyby cala Polska sie wypowiedziala ze to badzieb to on i tak to zrobi...

Kto powiedział że ja chcę zrobić kolumny na STX koniecznie? Mówiąc, gdybyście mieli ''1000zł'( bo jest tak możliwość również w moim przypadku) to na jakich przetwornikach i zwrotnicach zrobilibyście kolumny z potężnym w miare dynamicznym basem?? I o to mi chodzi od samego początku ja przesyłam linki bo się pytam a nie że udowadniam że STX to cudo.

Monacor SPH-165KEP +xt19 (jak sie postarasz to może sie udać zmieścić w kasie)

GDN 20/80/2 GDM 10/80/2 i cos tam na gore

choziazby...
moze byc jeszcze cos na beymie, usherach... opcji jest wiele... musisz sam okreslic czegi tak naprawde chcesz;)

Knight4s: sam nic madrzejszego nie wymyslisz niz te kilka osob, ktore sie tu wypowiedzialy - swietnie obeznanych w temacie... w takim pomieszczeniu jakie masz 8' spokojnie wyrobi z natezeniem basu...

Wiem że nic nie wymyślę sam bo jestem noga, potrafię jedynie złożyć kolumnę ale nie wiem jakie komponenty dobrać :oops:

Powrót