• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny szerokopasmowe na biurko

Reakcji
2
Witajcie
Od jakiegos czasu noszę się z zamiarem zbudowania sobie kolumn na biurko, zasilane wzmacniaczem małej mocy(do 10W maks). W związku z tym potrzebuje wysokiej efektywności. Z tego co się zaorientowałem na razie, w moim przedziale cenowym (do 100 zł) ciekawą propozycją są GDS-30-200-8-SE z STX-a. Mają niezłą charakterystykę przenoszenia, wysoką efektywność, oraz pożądaną przeze mnie impedancję 8Ohm. Myślałem o obudowie zamkniętej. Runda 1: w winIsd po wrzuceniu parametrów wypluło wynik 405L, zamknięta. Na bliźniaczym forum dowiedziałem się, że owszem fajnie, ale nie jest to dobre dla głośnika, zasugerowano mniejszą. Policzyłem dla 60L i temat zgasł.
Runda 2:
Zwracam się do was koledzy nie o zaprojektowanie, tylko o pomoc w projektowaniu. Nie znam sie na tym zupełnie, ale już napadłem bibliotekę, zaopatrzyłem się w książke i jestem gotów wykonać sobie kolumny. Czy ten głośnik to dobry wybór? Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu?
Pozdrawiam Somek

Mój błąd, nad biurko(które de facto istotnie jest spore, ale chodziło mi o odległość, metr, 2 max).

Okej, dziękuję, na co powinienem zwrócić uwagę jeszcze? I coś o samym głośniku? Na prawdę doceniam Twoją pomoc.

Przede wszystkim wykonaj filtr, który zalecają. Dla mnie trochę mija się z celem wstawianie takich paczek, wolałbym dwudrożne monitory postawić i mieć dużo lepszą jakość, ale jak koniecznie chcesz takiego szerokopasmowca..

Z odległości niecałych 2 metrów chcesz słuchać tego GDSa? Chyba koniecznie chcesz dać zarobić laryngologowi :D
Do blisko-średniego pola spokojnie starcza monitor na 15cm i 50wat mocy, na dłuższą metę i tak będzie za głośny ;)

Uwierz mi, że 10W wystarczy jak zrobisz na normalnych głośnikach monitory, a nie na chińskich pierdziawkach.

Wiem, że 10W wystarczy:) Ten monacor ma 10dB spadek od 150Hz do 50Hz. To sporo. Poza tym, trzeba kupić dodatkowe magnesy do one way ticket, a tu już przekracza budżet

Wiem, że 10W wystarczy:) Ten monacor ma 10dB spadek od 150Hz do 50Hz. To sporo. Poza tym, trzeba kupić dodatkowe magnesy do one way ticket, a tu już przekracza budżet

Charakterystykę ściąga się w odgrodzie co nie ma żadnego przełożenia na to co głośnik może pokazać w obudowie wentylowanej ;)

Jak wsadzisz w zwykły BR to nie trzeba doklejać. Ew. kup taki sam magnes w stx, pewnie bedzie taniej ;)

Poza tym, trzeba kupić dodatkowe magnesy do one way ticket, a tu już przekracza budżet
Nie musisz robić dosłownej kopi tego projektu. Z tego co pamiętam to chyba te magnesy doklejano tak żeby sie przyciągał z głośnikiem (?) czyli powoduje to wzrost Qts za pewny aby uzyskać większe podbicie na basie.

Jak chcesz tanio to zrób zwykłą skrzynkę BR bez dodatkowych magnesów i ze strojeniem trochę powyżej fs żeby zyskać trochę podbicia na basie, dla lepszego kopa i zamaskowania słabego zejścia. Z czasem możesz się pobawić i dodać magnesy, sam wtedy ocenisz czy jest lepiej, no i przede wszystkim nie musisz kupować magnesów od monacora tylko tak jak napisał Shiver tam gdzie jest taniej czyli np. w STX.

Powrót