• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny trojdrozne sprawdzona konstrukcja

ja chcialem robic 3 way,weszlem na forum i z miejsca jaka 3 way, i co ? i robie 2 way ,pozdro

jak chce robić to niech robi.... są ludzie do kórych słowem nie trafia.... moze jak zmarnuje 800zł to pujdzie po rozum do głowy. dajcie spokoj niech robi co chce

michal_skand - czy Ty wogóle wiesz co jest tuba, czy Twoja wiedza opiera się na konstrukcjach rodem z allegro??

Hmmm, a gdybym skopiowal czyjas konstrukcje porzadna? W takim wypadku nic nie da sie zrobic zle (no chyba ze nieszczelna obudowe). Gdzie znajde jakies dobre konstrukcje pasujace do moich zalozen?

dobra konstrukcja i nie jakas specjalnie droga jest MarkaW... ale tam przetworniki za 300 pln sa na jedna kolumne....

Witam ponownie. Mam jeszcze pytanka do konstrukcji Daniela.

1. Bas STXa nie lepiej wziasc GDN-27-150-8-SS z membrana z wlokna szklanego od GDN-27-150-8-SC z papierowa?
2. Glosniki sa wszystkie 4 Ohm, jaka bedzie calosc?
3. Czy Janbo A-3 jest najlepsza pod ta konfiguracje?

1) sc Taniej Cie wyniesie roznica podejrzewam ze bedzie niewielka w jakości
2) impedancja kolumny = impedancja głosnika niskotonowego
3) najleprzą pod tą konfiguracje bedzie zwrotka która sam wykonasz dokonując odpowiednich obliczeń i pomiarów. A-3 Zdaje sie być odpowiednią zeby to jakos grało.

Zwrotki nie zrobie za nic, a nawet gdyby to praca w odniesieniu do efektu... Gotowa bedzie raczej bez porownania lepsza od robionej przeze mnie. I dlaczego 4 Ohm?

To juz zalezy od Ciebie ile ohm sobie wybierzesz przetworniki :) Ja zaprponowałem 4 bo ja bym wybrał 4 z tego względu ze bym sam budował wzmak i teoretycznie wzmacniacz oddający przy 4 ohmach ze 200 wat które wpełni napedzą takie kolumny taniej wyjdzie niż wzmak oddający 200 wat przy 8 ohm. Sprawdź jaką impedancje kolumn dopuszcza twoj sony i dobierz odpowiednie przetworniki. Polecam Ci przeczytanie artykułów na pierwszej stronie.

I jeszcze jedno. Zwrotka A-3 JANBO kosztuje 64 zł brutto. Dopiero teraz dorwałem cennik zwrotnic JANBO i szczeże mowiąc nie wiedziałem ze tam az tak ździerają :/ Za pomyłke cenową przepraszam.

Witam. Decyzja zapadla na dwie kolumienki:
ARV-104-04-8
ARP-150-00-8
GDN-27-150-8-SS

Nie potrafie sobie jednak poradzic z wyliczeniem obudowy. Nawet jakbym cos tam w WinISD wyskrobal to i tak nie bede pewny czy jest OK. Pomozcie prosze.

[ Dodano: 2005-07-10, 20:20 ]
Hmmm wzialem sie za WinISD Pro i przy dodawaniu glosnika (STX GDN-27-150-8-SS) nie moge znalezc wszystkich parametrow, tzn. one pewnie sa na stronie STXa, ale pod innymi nazwami. Prosze o wskazanie.
Electro-Mechanical Parameters:
fLe, KLe
Large-Signal Parameters:
Xmax, Hc, Hg, Vd, Xlim, Pe
Thermal Parameters:
AlfaVC, R(t), C(t)
Figure of merits:
SPLmaxLF, Gloss
Dimensions:
Vcd, Dvol
Poza tym program bardzo duzo danych wyliczyl na podstawie tych juz przeze mnie wprowadzonych. Z tego co zauwazylem porownujac dane producenta i wyliczone, to mozna na tych wyliczeniach polegac, mam racje? Aha i producent nie podal glebokosci magnesu, wiec gdyby ktos byl laskawy podpowiedziec rowniez bylbym bardzo wdzieczny. Hmmm parametru Thick tez nie podal, ale chyba jak tam wstawilem 3 mm, to nie bedzie to zaklamywalo obliczen? ;) Pozdro!

[ Dodano: 2005-07-10, 20:21 ]
Aha i jeszce jakie polaczenie mam ustawic: szeregowe czy rownolegle?

[ Dodano: 2005-07-14, 21:47 ]
Witam ponownie. Pobawilem sie WinISD, ale nie chce jednak ryzykowac. Zastanawiam sie nad skopiowaniem ponizszej konstrukcji.
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=0&vSubPage=162
Zamiast srednich i wysokich wrzucilbym wymienione ARV i ARP z ta zwrotnica Janbo A-3. Co sadzicie o tym? A moze znajdzie sie cos lepszego do skopiowania?

Powrót