A teraz o co mi chodzi:
Po pierwsze długo zastanawiałem się czy nie lepiej zainwestowac więcej kasy w głośniki (np Visaton) i zrobic na razie monitorki a później ewentualnie jakiegoś dobrego suba dorobic. Nie wiem jaka drogą, ale byla ona na pewno mozolna, doszedłem do wniosku ze jednak postaram się zrobic głośniki 3d. Suba tak czy siak można w przyszłości dorobic.
....Qrde a teraz znowu mam wątpliwości

...
Po drugie zastanawiam się nadal czy ten stx jako niskotonowiec jest odpowiedni???Niby sądzac po opisie producenta zwrotnicy którą wybrałem powinien się nadac. Ale nie wiem czy jakościowo bedzie odpowiedzni bo ponoc tesla o klasę lepsza. Chociaż jeśli chodzi o niskotonowce stx to nasłuchałem sie wielu dobrych opini (głęboki bas itd). Czy to prawda??
Zawsze mógłbym przecież wymienic go na jakąs teslę.
Po trzecie jak to jest z tymi pomiarami obudowy. Zapoznałem się na razie z programem WINISD i stwierdzam że to nie jest trudne chociaż podejrzewałem coś zupełnie innego. Podaje tylko specyfikacje głośnika, ustawiam tak tubę bass-reflex'u żeby nie byla za długa(i dostępna), przy czym caly czas staram się zwracac uwagę rownież na litraż obudowy i na to żeby był w miarę liniowy wykres. Stwierdzam że jest bardzo dużo możliwości zrobienia takiej obudowy. Może powinienem jeszcze zwrócic na coś uwagę??
No i jeszcze czy ten głośnik niskotonowy będzie spełniał swoje zadanie?? Czy nie pownienem zdecydowa się na 2!! Tak żeby efektywnością dorównac niskotonowej tesli. Czy bawi sie w przerabianie zwrotnicy tak zeby miała dodatkowo mocny korektor na piszczałkę, czy to się wogole tak da i czy to jest trudne??
A może, wracając do punktu wyjścia, zrobic kolumny 2 drożne i dołażyc suba, bo gdyby liczyc tak z podwojnym niskotonowcem to cenowo pewnie wyjdzie to samo a i zakres częstotliwości bedzie większy. Ktore rozwiązanie jest lepsze?? i czy istnieje wogóle odpowiedz na to pytanie??
Prosiłbym o odpowiedzi na te pytania (jezeli taka istnieje). Tylko wolałbym żeby dotyczyły tego co napisałem i były konkretne bo kolejnej możliwości np na zupełnie innych głośnikach nie zniosę

...a i wytkniecie mi blędów jakie ewentualnie według tego projektu zamierzam popełni.
Pozdrawiam