• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumy estradowe od pocztku

• Autor wątku Autor wątku Kuba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Chciałbym wykonac samodzielnie kolumny estradowe na głośnikach STX czyli
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3&vSubPage=29
+ jakiś dobry wysokotonowy.

Nie mam jeszcze wzmacniacza ale planuej kupić 2X250 lub 2X200 (nigdzie na mieście nie moge dostać nawet z lewego frątu)

Licze na wasz pomoc w obliczeniu obudowy i jaka zwrotnce ma urzyć/
z góry dzieki

ale do tego musial bys dac jeszcze sredniotonowy bo inaczej to nie zagra!!

[ Dodano: 2004-12-25, 23:53 ]
ten glosnik przenosi dobrze do 1 kHz dalej nie pociagnie, a zwrotka w estradowce jest przerabana a i zabespieczenie zarowkowe przed wyssokotonowym

ale to juz zwieksz koszty (zwrotnica + głośnik)

[ Dodano: 2004-12-26, 00:00 ]
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=64
BO JESZE MYŚLAŁEM O TYM
ALE NIE WIEM CZY BEDZIE SIE NADAWAŁ NA "ESTRADE"

[ Dodano: 2004-12-26, 00:02 ]
NIEWEIEM CZY DOBRZE MYŚLE ALE CZYTEŁM NA FORUM ZE ZIOMUŚ DAŁ FILT NA WYSOKOTONOWY + ZARÓWKE A NA BASOWY NIE. TO DZIAŁA?

zarowka (specjalna) jest potrzebna na wusokotonowy bo czasami mozep ujsc za durza moc i sie spali tylko zarowka a nie glosnik

[ Dodano: 2004-12-26, 00:11 ]
a ten 2 glosnik nie zabardzo bedzie sie na dawal na estre bo ma za mala efektywnosc i zawieszenie gomowe

TO JAK MYŚLISZ JEŚLI BYM DAŁ TEN 1 GŁOŚNIK I JAKIŚ DOBRY WYSOKOTONOWY
I OCZYWISCIE DOBRA ZWROTNICĘ WYSZŁO BY COŚ Z TEGO

AHA I JESZCZE WZMACNIACZ OKOŁ NO 2x200-250???????

raczej nie gralo by to rewelacyjnie nie bylo by srednicy musi byc glosnik sredniotonowy!!!!

zarówka się nie spali tylko zapali w tym cały urok rozwiązania :) co tam z tego wyjdzie..... tylko musiał byś kupić dobrą tube która wytrzyma cięcie na 1000Hz.....

no tak ale ten dzwiek byl by taki suchy :P w srednich, wiec lepiej dac sredniotonowy... ale jak to maja byc kolumienki na dyskoteki gdzie jest techno to starczy takie cos

i zarowa to chyba halogenowa taka samochodowa a nie jakas wydumana. (mi ostatnio rozswietlila caly odsluch od srodka na imprezie ale wysokotonowka cala :)]

Przeraża mnie tylko 50mm cewka w tym głośniku (38cm). 50mm cewki daję się w dobrych 20-kach i 25, a nie 38cm w dodatku estradowych.

Kuba napisz mi na pw ile masz kasy ale ja bym sobie odpuscił tego stxa bo z ceweczką 50 mm to zaraz zadymi pozatym on ma tylko 93dB!!! szukaj głonika pod 100dB i z pasmem do 1,5 khz wtedy mozna dołożyć dobrego drivera z tubą i po krzyku
moc i średnica głosnika to praktycznie dalszy plan najpierw szukaj o wysokiej sprawnościsą teraz dobre 25 o sprawnosci ponad 100db z dużą cewką napedową -a wiec szybciej oddają ciepło i na większej pow. do tego duża cewka= stabilniejsza membrana a przy tych mocach nie ma mientkiej gry- albo głosnik się wyrabia albo cewka puchnie jeśli jest za mała i ulega wyrwaniu lub klinuje sie w szczelinie i robi za wytwornicę dymu- co dla mnie jest dość kozystne..głosniczek do naprawy - hehehe
przemyśl sprawę i nie sugeruj się cenami sprzętu na alegro- na spalenie cewki nie ma gwarancji a spalić mozna kazdy głośnik nawet 10 watowym wzmacniaczem

aha
a jaki głośnik byś mi polecił do takiego zestawu?
tak zeby łądnie czysto grało i głośno ale tak do 200zł sztuka głośnik.
coś z Tonsila?

ladnie czysto i glosno to beyma i niedrogo ale w 200 ciezko bedzie sie zmiescic choc mozesz popatrzec na elmuzie czasem robia jakies promocje...

dzięki

[ Dodano: 2004-12-26, 16:41 ]
lipa to nie umnie u nie jest Konińskie a nie końskie :(

[ Dodano: 2004-12-26, 16:46 ]
cenią sobie te głośniczki chyba zostane przy tym stx

ale naprawde ta srednica cewki jest za małą?

czy dobry to inna sprawa napewno będzie pancerny.... jak wszystkie STX'y :P jeden problem że musiał byś dokupić dobry driver który mozna nisko przycinać....

Powrót