No to teraz mam pewność, że goście już w erze skrzynek wciskanych w półki o BS jednak wiedzieli. Dzięki
mbar za linki. Moje zwątpienie zniknęło

. Myślisz
PM, że właśnie by to zjawisko kompensować, panował wtedy trend wieszania kolumienek na ścianach bądź lokowania w półkach? Czy może wynikało to z pobudek użytkowo-estetycznych, a korzyści kompensacji pojawiały się niejako przy okazji? Bo rzeczywiście teraz tak myślę, że te płaskie skrzyneczki i zalecenia co do ich usytuowania musiały mieć powód nie tylko estetyczny…W zasadzie
mbar i ty
PM przekonaliście mnie, że musiano wiedzieć o BS i jego konsekwencjach już wtedy. Nie mogłem tylko dać wiary, że nie załatwiano tego w zespole głośnikowym, tylko pozostawiano w gestii lokalizacji w pokoju, ograniczając właściwości użytkowe.
Pamiętajcie jeszcze, że w niskich rejestrach mamy do czynienia z innym efektem, który ogranicza efektywność "promieniowania akustycznego" głośnika, i sądzę, że to właśnie to widać na wykresach dabyla. Mianowicie występuje ogromne niedopasowanie impedancji głośnik (membrana) - powietrze.
Na wykresach
dabyla? Nie bardzo rozumiem, co miałeś na myśli. Tam widać wzmocnienie w zakresie niskich częstotliwości przy przysunięciu do ścian (zmniejszaniu kąta bryłowego), co wynika właśnie ze wzrostu rezystancji promieniowania, a nie jej spadku. Podejrzewam, że to miałeś na myśli, ale jakoś tak składniowo zamieszałeś

.
PM spróbuj a takim razie z jakimś regałem, jeśli ściana jest w remoncie. Albo z taśmą dwustronną, na potrzeby pomiarów powinno wytrzymać

.
W sumie trochę odeszliśmy od tematu. Pytanie brzmiało, czy ustawienie kolumn blisko ścian kompensuje efekt BS. Ja jestem zdania, że nie, co widać również u
dabyla, ALE…Ustawienie blisko ścian typowego zespołu głośnikowego o głębokości np. 40 cm, a powieszenie na ścianie bądź wbudowanie i zlicowanie z regałem płytkich skrzyneczek to zupełnie co innego. Tutaj w zasadzie jestem pewien, że efekt BS zostanie dobrze skompensowany. Ale dla typowych skrzynek i ustawienia przy ścianie to szans nie ma.
Ciekaw jestem twoich
PM pomiarów i porównania jak wypadnie pomiar z powieszeniem skrzynek na ścianie (na taśmie dwustronnej

), które jednak będą odstawać od niej o te kilka-kilkanaście centymetrów, w odniesieniu do pomiaru w jakiejś sporej półce ze zlicowaniem przedniej powierzchni ścianki z np. książkami. Myślę, że to drugie rozwiązanie będzie skuteczniejsze.