• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Komputer do 1400zł

Reakcji
0
Witam.
Szukam na allegro komputera, a ściślej to samej jednostki centralnej o cenie w granicach 1300 - 1400zł. Jestem bardzo do tyłu jesli chodzi o dzisiejsze komputery, więc wszelka pomoc mile widziana ;)
Moje wymagania: Szukam gotowego zestawy, nie chce bawić się w składanie kompa, dobrze by było żeby karta graficzna miała złącze DVI (chociaż pewnie teraz wszystkie mają ;P), no i w końcu chciał bym pograć w jakieś nowe gry.

Dobrze doradziliście mi już monitor i drukarkę, więc myślę, ze i tym razem mnie nie zawiedziecie ;)

Czekam na konkrety.

Nie kupuj gotowych zestawów z allegro ! Wkładają tam co popadnie. Znajdź najlepiej jakiś sklep w twoim mieście, który zamówi osobno części i złoży to w całość. Wyjdzie taniej i lepiej.
Ja ostatnio też trochę wypadłem z obiegu, więc nie podam Ci konkretów. Zapytam tylko, czy planujesz podkręcanie tego sprzętu ?

Konradus99 napisał:
Nie kupuj gotowych zestawów z allegro ! Wkładają tam co popadnie. Znajdź najlepiej jakiś sklep w twoim mieście, który zamówi osobno części i złoży to w całość. Wyjdzie taniej i lepiej.
W sumie masz racje, ale czy wyjdzie taniej, tego to nie był bym taki pewien.

Dobra to zmiana koncepcji: Jakie polecicie podzespoły do złożenia komputera za cene do 1400zł?

bart2111, dzięki za link, na pewno sie zapoznam ;)
Konradus99, nie planuje podkręcania komputera. Aktualnie pracuje na Duronie 1,2GHz, 256MB ramu więc wszystko co nowe będzie o niebo lepsze od obecnego zestawu.

Dostałeś link na purepc (dobre zestawy), poszukaj jeszcze na forum pclab'a. Propozycje zestawów z komentarzami ludzi znajdziesz na stronie sklepu proline. W tej cenie faktycznie AMD, kup coś ze zintegrowaną grafiką (za 1400 i tak nie pograsz) i wchodź w DDR3, podstawka AM3...z czasem go rozwiniesz :)
pzdr

Podałem tam linka do purepc za 1100 zł ma niezły sprzęt i grafa cale nie integra do tego zostaje jedynie kupić jaką budę :)

a takie coś byś nie chciał?

Kod:
a) AMD Sempron 140 /2.7GHz, 1MB, BOX, AM3/ 139 zł
b) AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 235 zł
c) AMD Athlon II X4 635 /2.9GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 415 zł
d) AMD Phenom II X2 555 Black Edit /3.2GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ 405 zł
Procesor:AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 235 zł
Płyta główna: AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/ 345zł
Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 199 zł
Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179 zł
Karta graficzna: : AMD Radeon HD 4250
Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) 99 zł
Obudowa: TakeMe Aramis (bez zasilacza) 90 zł
Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 400W 169zł

Suma:
a) 1455 zł / b) 1551 zł / c) 1731 zł / d) 1721 zł
ewentualnie zmienić płyte i zamiast grafiki wziąć lepszy procesor, tylko czy wykorzystasz jego moc...

Zagadaj do csbiczka on ze tak powiem jest dobry w tym temacie wie co jak i za ile:) powinien Ci pomoc:)

W tym zestawie w/w wziąłbym procek b), ale zamiast tej płyty głównej (Asrock za sporą kwotę) wziąłbym coś tańszego (i tak obędzie się bez podkręcania więc nie potrzeba nie wiadomo czego), a dołożył do lepszej grafiki (np. Radeon HD4850, mam i polecam). Powinieneś być zadowolony, pograsz sobie w nowe gierki :smile:

Procesor: AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 274,59zł
Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 241,80zł
Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 131,15zł
Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 151,64zł
Karta graficzna: Palit GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV DVI 228,69zł
Obudowa: TakeMe Aramis (bez zasilacza) 73,77zł
Zasilacz: Fortron FSP400-60APN 400W 110,66zł

Oczywiscie brakuje napędu , sądze iż będziesz mieć z poprzedniego kompa :)

Teraz tak , dokupujesz dobre chłodzenie pod procka za ok. ~80zł i kręcisz go spokojnie pod 3,2ghz.

Ceny są z grudnia z sklepu esc.pl (najtaniej)

sm0k0 napisał:
Procesor: AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 274,59zł
Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 241,80zł
Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 131,15zł
Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 151,64zł
Karta graficzna: Palit GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV DVI 228,69zł
Obudowa: TakeMe Aramis (bez zasilacza) 73,77zł
Zasilacz: Fortron FSP400-60APN 400W 110,66zł

Oczywiscie brakuje napędu , sądze iż będziesz mieć z poprzedniego kompa :)

Teraz tak , dokupujesz dobre chłodzenie pod procka za ok. ~80zł i kręcisz go spokojnie pod 3,2ghz.

Ceny są z grudnia z sklepu esc.pl (najtaniej)

Kręcony procesor nie zastąpi grafiki, która tutaj jest dość przeciętna. Wolałbym wziąć dobrą dwurdzeniówkę a dołożyć do karty. Procka zawsze można kręcić tak, żeby nie ograniczył karty, odwrotnie jest trudniej :wink: Po za tym podejrzewam, że do takiej obudowy (najtańszej) nie zmieści się żadne lepsze chłodzenie, a i jej wentylacja skutecznie utrudni wyciskanie ze sprzętu siódmych potów.

Aha, co do zasilacza to ja polece jeszcze Modecoma MC-400 (nie Feel !), nie wiem po ile teraz chodzi ale również jest wart swojej ceny :smile:

Więc tak:
Konradus99 napisał:
Wolałbym wziąć dobrą dwurdzeniówkę a dołożyć do karty.
Również tak myślę, więc nie ma sensu pchać się w 4-rdzeniowy procesor.

Zaraz to wszystko przeanalizuje, zobaczę jakie podzespoły sa w miejscowych sklepach i podam specyfikację do oceny. Jak macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje to piszcie.

[ Dodano: 2010-07-28, 21:35 ]
Procesor: AMD ATHLON II X2 240 BOX [AM3] 2,8GHz 248zł
Karta graficzna: POWERCOLOR RADEON HD4850 512MB DDR3/ 256bit TV 370zł
Pamięć: GoodRam 2GB 1333MHz 194zł
Dysk twardy: Samsung 500GB 16MB Cache F3
DVD: Samsung SH-223L SATA Lightscribe
Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN

Wstępnie nastawiam sie na taki zestaw. Dysk twardy, zasilacz i DVD już raczej pozostanie tak jak jest, a wybór procesora, płyty głównej i karty graficznej możemy jeszcze przedyskutować.

Zastanawiam sie jeszcze nad płytą główną, dobrze było by kupić jakaś dobra i rozwojową płytę, aby umożliwiała ulepszenie komputera w przyszłosci. Co wybrać: ASRock M3A770DE, Asus M4A78LT-M, AsRock 880GXH/USB3, czy jeszcze coś innego??

Konradus99 napisał:
sm0k0 napisał:
Po za tym podejrzewam, że do takiej obudowy (najtańszej) nie zmieści się żadne lepsze chłodzenie, a i jej wentylacja skutecznie utrudni wyciskanie ze sprzętu siódmych potów.
zastanów się nad obudową bo takie bebechy będą wydzielały trochę ciepła, polecam taką
http://allegro.pl/item1155428728_obudowa_atx_cooler_master_elite_330_czarna_wwa.html
mam też wątpliwości czy zasilacz 400W uciągnie 4850, alternatywnie możesz poszukać 4770 na DDR5 który pożera ok 50W mniej

Jeżeli chodzi o tanie płyty głowne to mam w domu 2 produkty gigabyte'a , jedna 2 lata , drugą 3 i oba kompy smigają aż miło.
Wcześniej teżmi miałem 3 lata na s939 troche wypasniejszą płyte gigabyta i też była super. Naprawde jak za płyty wtedy kupowane za 200zł nic złego nie moge powiedzieć dlatego z czystym sumieniem mogę polecić tę firmę i ich tańsze produkty.
A np panel z tyłu mam bogaty bo np mam optycznego s-pdifa gdzie wiekszosc płyt nawet droższych wtedy tego nie miała.

Czy procesor 4 rdzeniowy to nadmiar, mozna sie spierać. Osobiście planuje zmianę na 3 rdzeniowego athlona bo to fajny kompromis miedzy mocą a poborem energii no i faktycznie czesto 1 rdzen w 4 rdzeniowych sie opiernicza a 1 rdzenia dwurdzeniówką brakuje.
Warto rozejżeć się za procesorami athlon z nowej rewizji rdzenia C3. Niestety trudno taki dostać i najprostsza metodą jest zakup najwyższego modelu np athlona X3 445 bo ten nie był robiony w rewizji C2. Rdzeń C3 to obniżone nieco napięcie i mniejszy pobór mocy, na pewno OC też sie poprawiło :).

Osobiście zmieniłbym dysk twardy na większy. 500GB było dobre 3-4 lata temu. Jak masz czysty OS to na poczatku sie wydaje to kupą miejsca ale taki dysk spokojnie zapełnisz w rok czasu. Ja wole mieć wiecej HDD i nie kupować płyt DVD niż na odwrót. 1GB na HDD zawsze wychodzi najtaniej. Jeżeli chodzi o firmę to sam mam 2 samsungi i chyba sa godne polecenia. Przynajmniej po 2 latach nie mam jeszcze zadnego problemu a kupowałem je też troche z mieszanymi uczuciami ;)

Jeżeli nie grasz lub nie masz pilnie takiej potrzeby to zrezygnuj z grafy. Przepękasz na integrze, w 2d i filmach nie ma żadnej róznicy a mozna mocniejszy setup zrobić na procesorze, ramie, HDD czy płycie głownej. Kartę graficzną moim zdaniem warto kupować z drugiej ręki bo są korzystniejsze ceny a ten element kompa zmienia się najczęsciej.
Ostatni raz kartę w sklepie kupiłem chyba w 2001r a tak to na używkach lecę i jest git ;) .

pegelmesser napisał:
Mi wyszlo kilka zł za 1GB po tym jak HDD padl i tzreba bylo dane odzyskiwac...
no to miałeś pecha, trzeba było robić kopię zapasową jak były takie cenne :lol:
Wszystko sie psuje, płyty dvd też padają, rysują sie albo łamią, takie życie.

Powrót