Czy AMD czy intel jeżeli chodzi o czysty procesor to zupełnie nie ma znaczenia. Za dane pieniądze dostaniemy równie wydajny procek z obu firm. Czy ten czy tamten sie lepiej podkreca to juz kwestia dla entuzjastów.
Ja we wrzesniu składałem kompa dla siebie i miałem podobne dylematy, ostatecznie oparło sie o platforme na AMD bo ma kilka zalet :
1. najlepsza zintegrowana grafika. Gram na niej w takie tytuły jak company of heroes, Call of duty 4 czy ostatnio wow. Maniakiem gier nie jestem a i tak najwiecej jak gram to w Civ4 i diablo 2 a tu integra ma nawet za duzą moc

. Zawsze moge dołozyc grafe, na razie nie musze wiec pieniądze które musiałbym wydać na dychawiczny akcelerator typu 8600GT moge wydac na co innego.
2. plyty pod amd sa tanie i duzo oferuja czego w przypadku intela jakoś nie widać. Kupiłem gigabyta GA-MA78GM-S2H za 200 pare zł. Ta bo miedzy innymi zalezało mi na mikro atx. Mam w niej kilka fajnych rzeczy jak np wyjscie optyczne SPDIF, 4 banki na ram, mozliwosc aplikacji obecnie najnowszego phenoma II po wgraniu biosu.
Przegladałem oferte dla intela w tym segmencie cenowym. Płyty na przetpotopowych czipsetach o wąskiej obsludze procesorów. Teraz kupiłbym z jakimś C2D a za rok bede chciał wstawić quada a czipset taniej intelowskiej płyty tego nie łyknie bo taka co łyka kosztowała 100zł wiecej .. typwo po intelowsku, temat stary jak świat. Do tego strasznie ubogie były te tanie płyty.
3. platforma AMD jest bardziej energooszczedna, a co za tym idzie cichsza. Ja mam zasilacz mATX 270 W i jakos mu starcza mocy, pewnie starczy na dołozenie karty graficznej

.
4. Ram, absolutne minimum 2GB, ja kupiłem 4G. Jeżeli wciagamy 2 to lepej jedna kosc i pomeczyc sie w single a później dokupić druga na dual. Kości 1G to zabytki. Szczególnie jak płyta miałaby mieć tylko dwa banki i zapychać oba 1G kosciami to kompletna głupota, ale nawet przy 4 bankach zeby dual dalej działał to trzebaby dokupywac 2 kolejne 1G kosci do 4G czyli mamy 4 zabytki.
5. Proc , ja mam atlona 4850e bo jest energooszczedny a to lubie. One sa drozsze, fakt ale to swiadomy wybór. Ze wszelkich fanów intela mozna wysnuć wniosek, że procki intela sa dobre dopiero po podkreceniu (kup taki a taki to ci pójdzie na 3xxxGHz itp) . Procki AMD sa juz wystarczajaco dobre przed :mrgreen: .
6. Dysk , im wiekszy tym lepszy, to jedyna czesc kompa którą najtrudniej zmienic wiec lepiej kupić od razu ogromny i szybki zeby na długo starczył. Kupowanie czegoś co ma mniej niz 500G to strata pieniedzy, ja tyle to sciagam w ok rok

. Umnie chasaja 2x 640G samsunga, ciche i całkiem wydajne. Chociaż czasem zaburcza, szczególnie za mam je w raid 0 to sie efekt kumuluje. Osobiście wole mieć dwa mniejsze w raid niż jeden duzy normalnie, system śmiga wyraźnie szybciej.
Dotychczas byłęm zwolennikiem seagatea ale obawiałem sie nowej serii, ludzie wszedzie nażekali na hałas a technologia prostopadłego zapisu nie okazała sie tak cudowna jak zapowiadano (duza awaryjność).