Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ja też mam cora 2gen i nie zmierzam się przesiadać na nowszego intela bo 3 gen to już glut. Jeśli Intel nie ogarnie się z tym glutem to IMO straci spore grono klientów, a amd zyska.bo mam jeszcze starą i7mkę 2giej generacji
W żadnym miejscu nie napisałem, że 8700K bez skalpowania się spali. Problemem jest throttling i tyle. Jeśli obciążysz procesor w 100%(chociaż tutaj warto zaznaczyć, że i tak mamy różne rodzaje obliczeń, stąd 100% obciążenia nie jest równe innym 100% obciążenia), to proc może się zagrzać do takiego stopnie, że zacznie throttlować i jego wydajność spadnie do poziomu procesora o wiele słabszego. Co innego jest grać w gry, gdzie obciążenie na procesorze nigdy nie wynosi maksymalnych 100% na wszystkich rdzeniach, a co innego obciążyć czymś, co ciśnie siódme poty. Mój procesor po podkręceniu na 4,7Ghz w stresie Primem95 osiąga ponad 75*C, natomiast podczas jakiegokolwiek innego użytkowania, nie przekracza 70*C - chłodzenie powietrzem.
Oskar29 intel od wielu lat wali gluta i brak konkurencji ze strony AMD spowodował to, że żadna nagonka użytkowników nie zdała egzaminu. Intel obrósł w piórka do takiego stopnia, że powiedział, "skoro Wam się nie podoba, to kupcie inny procesor". Dziś AMD wraca do gry i kibicuję im jak najmocniej, nie dlatego, że jestem ich fanboyem, tylko dlatego, że jestem fanboyem dobrego sprzętu w dobrej cenie, a konkurencja na rynku w tym pomoże. Gdyby nie ryzem to 8ma generacja wciąż miałaby "starą" ilość rdzeni i wątków...
Ja oddałbym do skalpowania nawet taką i5tkę 8400, a to z tego powodu, że nie lubię jak mi w kompie wentylatory wyją jak sk*rwysyn tylko dlatego, że księgowy z Intela przyoszczędził 20zł na lepszej paście czy lutowaniu w i tak drogich procesorach(choć i tak przez AMD ich ceny dziś nie są tak tragiczne). Mówisz o kulturze pracy? Chyba wtedy, kiedy wyrzucisz kompa przez okno...![]()
Dla tego jestem zdania, przemyśleć dobrze, kupić z małym zapasem niż później siódme poty wyciskać.
Testowałem ten 8700k przez dwie godziny w occt i temperatury przeważnie w okolicach 69C, w piku czasami 73C, chłodzenie Arctic Freezer 33 eSports Edition.
Wcześniej miałem 4790K, byłem zwodowany, złego słowa nie powiem i jeszcze w dobrej cenie sprzedałem.
Koledzy mają z konkurencji i cały czas słyszę że coś się dzieje.
a na obudowę z zasilaczem u góry jakiś pomysł byś miał?Ogółem najbardziej lubię setup woda na CPU, GPU z chłodzeniem turbinowym, zasilacz ciągnący powietrze od spodu obudowy.
Wtedy całe ciepło wylatuje z tyłu obudowy, w środku grzeją tylko dyski, rami i płyta, co 3 wentylatory w obudowie wywieją z miejsca. Trudno rozgrzać taki komp.
Dokładnie.Ogółem najbardziej lubię setup woda na CPU, GPU z chłodzeniem turbinowym, zasilacz ciągnący powietrze od spodu obudowy.
Albo daj blachę pod skosem żeby zabierał powietrze z tyłu, tak na pół tylnego otworu, jak masz na tyle wentylator to coś z bokiem kombinuj. Widziałem gdzieś takie plastikowe kierownice powietrza dla psu jak kiedyś na cpu w bocznych klapach były.a na obudowę z zasilaczem u góry jakiś pomysł byś miał?