• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

LG, SAMSUNG robią matryce dla wielu producentów. SAMSUNG robi np. matryce których sam nie używa (vide iPhone :)) w tańszych urządzeniach własnej produkcji używa matryc AUOptronics, także czasami trudno trafić - jak w pudełku czekoladek :D

Z LG mam kiepskie doświadczenia, 7/10 zepsuło się niedługo po gwarancji. DELL wypada lepiej, ale display port nie jest popularnym standardem (jak się nie ma DELL-a z DisplayPortem :))

Tak naprawdę, przy 24" 1920*1080 nie jest jakąś wielką rozdzielczością do CAD/CAM, ale w tej kasie NEC'a czy EIZO nie kupisz.

Popatrz może za czymś w większą rozdzielczością, z matową matrycą, niekoniecznie IPS. Zwróć baczną uwagę na migotanie podświetlenia LED - niektórzy się skarżą - niby nie widać, a wkurza i po kilku godzinach boli głowa.

Tak naprawdę, przy 24" 1920*1080 nie jest jakąś wielką rozdzielczością do CAD/CAM, ale w tej kasie NEC'a czy EIZO nie kupisz.

Mam to na uwadze, ale nie chcę zwiększać budżetu. Ponadto większej rozdziałki lapek nie wydoli, a nie mam w planach wymiany kompa w przed końcem roku. Generalnie całość rozbija się o to aby był drugi monitor, najlepszy w założonym budżecie, który nie będzie męczył przy dłuższym stosowaniu.

Dzieki za rady, teraz pozostaje pooglądać na żywo monitorki.

Do CAD najleszym rozwiązaniem jest używanie 2 monitorów. Dużo lepsza ergonomia pracy. A jakością wyświetlanie, jak nie robisz poligrafii, fotografii i reklamy zawodowo to nie musisz się tak bardzo przejmować. Dobrze jak dostosujesz jasnośc nowego monitora do starego, bo to denerwuje najbardziej w pracy z dwoma monitorami.

Ostatnia edycja:
Po wstępnych oględzinach na placu boju zostają oba delle i Iiyama.
Regulacja wysokości i pivot jednak przeważają.
Nie udało mi się jednak porównać ich na żywo w jednym sklepie, dopiero w piątek dostawa, więc się chwilowo wstrzymam. Zastanawia mnie różnica pomiędzy matrycami w Dellach.

Głownie fakt, że mają inną matrycę (P2414H LG, U2312HM ponoć samsungowa). Dodatkowo U2312HM ma mocniejsze podświetlenie matrycy, i zastanawiam się na ile będzie to istotne w praktyce. No i co tam jeszcze w praniu wyjdzie :P

Ostatnio pisałem tutaj o tym, że chyba dysk pada w komputerze mojej kuzynki. No i wygląda na to, że padł.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Bez włożonego dysku (kazałem jej wyjąć, skoro podejrzewam, że jest niesprawny) nie wstaje ubuntu livecd... Wcześniej gdy był sprawny dysk to ubuntu normalnie śmigało. Teraz nie. I nie wiem, czy bez dysku twardego da się odpalić ubuntu live cd, czy nie? Jeśli nie, to okej.

Ostatnio pisałem tutaj o tym, że chyba dysk pada w komputerze mojej kuzynki. No i wygląda na to, że padł.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Bez włożonego dysku (kazałem jej wyjąć, skoro podejrzewam, że jest niesprawny) nie wstaje ubuntu livecd... Wcześniej gdy był sprawny dysk to ubuntu normalnie śmigało. Teraz nie. I nie wiem, czy bez dysku twardego da się odpalić ubuntu live cd, czy nie? Jeśli nie, to okej.

Bez problemów każda dystrybucja live odpali bez hdd.

Tak przeczuwałem :) Tylko, że jej też napęd szwankował i teraz problem może być z napędem... Gdyby ona nie była 1500km ode mnie, to by to uprościło sprawę.
Dzięki jaman!

Wiecie, ja chciałem, żeby ona odpaliła ubuntu po to, żeby sprawdzić, czy ogólnie komputer jest sprawny.

A ubuntu jej wysyłałem jak formatowałem jej przez skajpa, jej rękami, dysk i instalowała windowsa. Długa historia. Wtedy musiałem jej nagrać ubuntu na dvd (bo sama obrazu nie umiała nagrać) i wysłałem jej to pocztą. Teraz pendrajwa z ubuntu jej nie będę wysyłał, prędzej ona mi wyśle dysk i ja go przetestuję u siebie i wtedy będzie wiadomo, czy dysk jest uszkodzony. Kupię nowy i jej wyślę. Kombinacji milion pincet. Chyba z tym nowym dyskiem będę jej musiał wysłać napęd na usb, co by na nowym dysku windowsa mogła postawić ;)

Ale skoro najpierw dysk a później jeszcze widzisz uszkodzenia cd, ato może wcale nie urządzenia, tylko sata na płycie szwankuje?

Micwoj, bardzo możliwe. Ale napęd to już jej dawno szwankował, kupiła płytkę do czyszczenia napędu i potem działał. Ale w sumie możliwe, że to sata szwankuje. Napisałem jej, żeby mi cały komputer wysłała :)

Dokładnie. Dobra, nie ma o czym gadać. Na razie komputer jest zepsuty i nie ma go kto naprawić. Pożyczyła sobie od kogoś po prostu cały komputer i tyle. Że też ludzie w dzisiejszych czasach bez kompa nie potrafią żyć... :)
Pozdrawiam

Dzięki za porady, wybrałem Dell UH2312HM. Miałem egzemplarz kumpla na parę dni do zabawy i podpasował jak ulał. Jutro odbieram swój :P

Chilihead najlepszy monitor jaki stworzył człowiek do pracy na dwóch (lub więcej) okienkach to Dell U2913WM.
Kupiłem go rok temu i po raz pierwszy w życiu nie myślę o zmianie monitora.
Genialny pod każdym względem i wart każdej złotówki.

Powrót