• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

Co do dźwięku z opery i ff, to będzie trudno. Ale da się zrobić.
Stawiasz wirtualną maszynę w windowsem, ustawiasz w niej że ma śmigać dźwięk na realtecu.
A na normalnym systemie ustawiasz x-fi jako domyślny interfejs, jak nie podłączysz x-fi to realtec będzie aktywny.

Przychodzą dzieci odpalasz wirtualnego windowsa, wpinasz x-fi i tyle.
Warunek przynajmniej 4 GB RAM i proc wspierający wirtualizację.

Co do wifi, to czy kiedykolwiek działała normalnie ta karta?
Jeśli system jest kupiony z tym sprzętem, to albo karta nie wspiera WPA2 i wywala przez to błąd.
Albo jest zgrzyt na sterownikach, czasami producenci laptopów potrafią tak jakoś zamotać coś w sprzęcie, że na sterownikach od producenta układu nie ruszy.
Zwłaszcza karty atherosa potrafią tak szaleć.
Ostatnio robiłem reinstalkę na jednej toschibie, driver od toschiby (rwanie połączenia, po aktualizacjach SP1 na win 7), driver od atherosa (BSOD), starszy sterownik ze strony toschiby, śmiga pięknie.
Moim ulubieńcem w temacie jest acer i jego komba BT + WiFi.

To fakt, czasem nie opłaca się na allegro kupować, po za tym serwis mają dobry, przynajmniej ten na wildzie w Poznaniu

"Standardowemu" użytkownikowi wystarczą 4GB w zupełności. Jacek Zieliński popatrz na listy z tego co podesłałem. W zestawie za 2700zł masz 4GB więcej ramu, wydajniejsza karta graficzna, porządny zasilacz.

Nie, no napęd musi być z uwagi na to, że mój syn to maniak gier komputerowych. SSD chyba mam w firmowym laptopie bo uruchamia się w ekspresowym tempie. Super sprawa. Tylko jego później nie da się dołożyć, ponieważ to właśnie na nim ma być zainstalowany system. Prawda ?

Możesz dołożyć. Tylko albo od nowa system zainstalujesz na SSD albo trochę zabawy z przenoszeniem systemu z HDD na SSD.

Ok, rozumiem. Doradź mi jeszcze proszę w kwestii diagnozy obecnego, odmawiającego współpracy komputera. Objaw jest taki, że po włączeniu zakręci tylko wiatrakami w zasilaczu, na procesorze i karcie po czy się wyłącza. Jedyne co byłem w stanie zrobić to podmieniałem zasilacz. Bez zmian. Bios nie "pika" brzęczykiem. Po zwarciu zielonego kabla z masą w zasilaczu wiatraki kręcą się cały czas ale bez żadnego efektu. Co mogę jeszcze zrobić w domowych warunkach. Wyjmowałem grafikę, odpinałem dyski. Żadnego efektu. Mogę przynieść z biura podobny komputer tylko trochę się boję aby nie uwalić któregoś z jego podzespołów w trakcie testów.

To wyjmij kości, jeśli masz 2szt. Sprawdź każdą z osobna. Jeśli masz jedną kość to musisz od kogoś pożyczyć lub znaleźć u siebie :)

Właśnie przeprowadziłem eksperyment. Mam obsadzone 2 banki z 4. Po kolei sprawdzałem każdy bank po kolei każdą z posiadanych kości. Nie udało się. Możliwe, że obie padły na raz ?

Powrót