• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

Warto zauważyć, że problem może leżeć nie po stronie kompa ale routera. Bo link radiowy jest tak dobry jak najsłabsza antena. Co z tego, że antena w kompie będzie miała duży zysk skoro antena routerze nie sięgnie Ci do lapka? Jedno urządzenie musi być w zasięgu anteny drugiego urządzenia i na odwrót. Nie wystarczy, że zasięgi anten pokryją się.

Niestety nie do końca. Jakość połączenia radiowego zależy od tak samo od mocy i uzysku anteny nadajnika jak i od czułości i uzysku anteny odbiornika. Obliczając budżet energetyczny dla połączenia radiowego (czyli np odległość dla minimalnego poziomu energii przy jakim można mieć stabilne połączenie lub jej poziom dla danej odległości) uwzględnia się parametry zarówno odbiornika z antena jak i nadajnika i dopiero suma tych dwóch pozwala określić czy będzie zasięg czy nie. Nie ma czegoś takiego jak "nie sięgający" nadajnik.

Jeżeli chodzi o jakość anteny, to bezpiecznym jest założenie iż gorsza jest ta w laptopie która zwykle będzie jakąś miniaturową ceramiczną antena o małym uzysku energetycznym. Antena w routerku to zwykle dookolna antena prętowa na 1/4 fali która jest dożo lepsza ad tych ceramicznych miniaturek.

Rozwiązaniem może być założenie repeatera wifi gdzieś w połowie drogi między routerem a laptopem ;).

NIe ma opcji by antena prętowa miała 12dB zysku choćby się obsra..ła.
To tak samo jak z moca glosniczkow komputerowych 2x1W które maja 500W MPO

kupilem uzywana antene ktora wg opisu miala miec zasieg 15km... w zasadzie zalezalo mi na dlugosci kabla a nie na samej antenie ;)
przyszla mi metrowej dlugosci rura! :o

nie spodziewalem sie ze to bedzie az tak wielkie :D

no ale coz, trzeba podlaczyc i sprawdzic
miedzy blokami mam jakies 10, moze max 20m
antena skierowana bezposrednio na kolegi router (stoi przy oknie)
wynik? taki sam zasieg jak na dluzszej antenie dolaczonej do karty! :p
ale ze nie chce mi sie trzymac blaszaka w rodzicow pokoju to zostawie juz ten kabelek ale chyba z ta mniejsza antena

Czyli coś bardziej takiego http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5550299437

Kiedyś jak nie miałem neta po kablu a standard był w b jeszcze to stacja nadawcza kończyła zasięg 500m ale niestety ulice wcześniej niż mój dom, kombinowalismy trochę i rozwiązanie super dało założenie anteny odbiorczej parabolicznej.

Paweł może jakiś wzmacniacz sygnału, most byś musiał postawić

Jak bardzo długi kabel, to trochę mocy też zje, poza tym na stosowne odległości daje się kierunkowe (to odnośnie tego ich 15km).

Do domu wystarczają te dawane do tanich routerów, no chyba że ktoś wymaga od takiego sprzętu cudów.
W laptopach są takie, zysk na oko podobny co w patyku.
http://obrazki.elektroda.net/12_1233353613.jpg

kupilem uzywana antene ktora wg opisu miala miec zasieg 15km... w zasadzie zalezalo mi na dlugosci kabla a nie na samej antenie ;)
przyszla mi metrowej dlugosci rura! :o

nie spodziewalem sie ze to bedzie az tak wielkie :D

no ale coz, trzeba podlaczyc i sprawdzic
miedzy blokami mam jakies 10, moze max 20m
antena skierowana bezposrednio na kolegi router (stoi przy oknie)
wynik? taki sam zasieg jak na dluzszej antenie dolaczonej do karty! :p
ale ze nie chce mi sie trzymac blaszaka w rodzicow pokoju to zostawie juz ten kabelek ale chyba z ta mniejsza antena

Ja kiedyś ciągłem neta z 3 km. Z jednej strony panel 17 db z drugiej parabola samorobka. Problemem na pewno jest długi kabel czym dłuższy tym większe tłumienie sygnału. Lepiej kupić antenę z obudową i wpakować w nią router, a do kompa skrętką.

Albo kupić gotowe urządzenie do tego celu, czyli np coś z Ubiquiti albo MikroTik.

Panowie, wraca do mnie temat media center.
Potrzebuję dysk sieciowy i coś co obsłuży mi bezgłośnie 1080p i będzie miało oczywiście HDMI, a także będzie mogło zarządzać dobrze muzą :)

Co polecicie aktualnie w stosunku cena/jakość?

szybkie pytanie do doswiadczonych
oplaca sie zmieniac T4200 na T6600?

musze rozebrac lapka zeby wymienic glosniki... wiec przy okazji moglbym wymienic procka. T6600 niby 2 serie wyzej... ale testy nie mowia jednocznacznie ktory lepszy :(

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-T4200-vs-Intel-Core2-Duo-T6600
http://www.cpu-world.com/Compare/67..._vs_Intel_Pentium_Dual-Core_Mobile_T4200.html tutaj przewaga T6600
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Pentium-T4200-vs-Intel-Core2-Duo-T6600/m451vsm242

mialem kupiony dysk hybrydowy, ale niestety byl jakis konflikt sprzetowy i dysk nie dziala na tym lapku...
typowy ssd odpada bo nie chce mi sie nosic dodatkowego zewnetrznego dysku (jeszcze brak esata czy usb 3,0)

o procku pomyslalem przy okazji, bo tani ;)

juz doczytalem ze przesiadla na T6600 nie ma najmniejszego sensu
zaczalem szukac T9300 i T9500, ale koszt zbyt wysoki

T8300 juz tanszy...

T8300 znajdziesz na OLX za jakies 60-80zł. Trafiły mi się 2 takie okazje. Trzeba tylko szukać. Wymieniałem w 2 starszych laptopach. Różnica odczuwalna, a na pewno temperatura nieźle zeszła. Wcześniej siedziały jakieś stare, modelu niestety nie pamiętam.

+ 3GB ramu i Win7 w miarę chodzi :)

Ostatnia edycja:
Powrót