• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

Nie no, marudze nad wymiar, oczywiscie ze sie da.
Raczej nikt nic 'grubego' nie kompiluje, tak wiec z czasem tej kompilacji problemu nie ma.

Kiedys sie bawilem w te male plytki pod multimedia, ale stwierdzilem ze to nie dla mnie.
Jednak wole cos PC-like, instaluje dowolne distro i nie martwie sie ze nie bedzie paczek pod ten arch albo ze distro bez powodu przestanie byc rozwijane.

Niestety, zaleta ARMow to zapotrzebowanie na energie. Ten moj NASik na celeronie 1037U (3x SATA, 2x GIGABIT) z mobo micro ATX, 1 dysk ssd, 2 dyski 2,5" w raid, xonar st w PCI i zasilka z aktywnym PFC to jakies ~25W, moze trochu mniej/wiecej.
Taki ARM z dyskami to pewnie polowa tej wartosci.

Ostatnia edycja:
Te płytki ponoć zżerają góra kilka watów, na początku kombinowałem z mATX, ale wtedy było chyba z 40W (zmierzone multimetrem, więc mocno na oko)...

Paweł.S zobacz jeszcze czy P8600 ci się nie kalkuluje. Na twoim miejscu więcej jak 40zl bym nie dawał, bo niedługo za kilkaset zł dostaniesz używany komputer nowszej generacji. Jednak core 2 duo to już dziadek
tylko pytanie czy na magistrali 800 pojdzie?
bo cena faktycznie dobra

BTW sam mam laptop na C2D P8600 i 6gb ramu i całkiem sprawnie chodzi, do gier już się nie nadaje.
no co ty gadasz?! mi fallout 3 na pelnych deatalach pieknie chodzi! :p
nic nowszego nie odpalalem :D

Na Rpi1 nie miałem żadnych problemów z 720p i 1080p. Więc i na Rpi2 nie powinno być problemów :)
Właśnie cisnę RPi2 i urzekło mnie genesis na xbmc. Fajna baza filmów w jednym miejscu z dopasowanymi napisami bez użycia zewnętrznych wtyczek jak napiprojekt itd.. :)
1080p leci bez problemu nawet udostępnione z lapka, który jest w sieci na wifi. :)

Panowie, nie zalega komuś 4gb ddr2 w jednej kości do laptopa - tanio :-) ?
Mogę też wymienić się w podobnej ilości, mam 2x4gb w dualu ddr3:

Program który prawidłowo działa na XP na Windowsie 8 zgłasza błąd

370b9a4338739b5bfacdd361fc5f2971_1441630684.jpg

Da się to naprawić?

Tak, wpisz 11.25 zamiast 11,25 :) Kropka zamiast przecinka.

To jest kwestia interpretacji tekstu jako liczby zmiennoprzecinkowej. Na pewno tak samo miałeś na Windows XP, tylko użyłeś kropki zamiast przecinka i przeszło.

Niestety to nie działa. Może w ustawieniach Windowsa trzeba coś zmienić?

86ecbe214b1385a9364b27798d461458_1441632651.jpg

Ostatnia edycja:
Nie pokazuj mi jak jest napisane. Po prostu wykonaj czynność o której napisałem. Czy wyskakuje ten sam błąd tylko z kropką?

To bardzo źle. Najwidoczniej zamiana przecinka na kropkę wewnątrz programu nie działa jak powinna. Szkoda tylko, że ktoś stwierdził iż blokowanie kropki to dobry pomysł.

Z ciekawości - jaki to program?

Program Elektrosym. Już zrobione: Panel sterowania -> Region -> Formaty -> Ustawienia dodatkowe -> Liczby -> Symbol dziesiętny: ","

To samo chciałem Ci zaproponować, czasem programy się kłócą bo ktoś nie pomyślał o innych regionach świata.

Potrzebuję przejściówki do monitora DVI -> D-Sub. Kupiłem jakąś tanią ale obraz jest nieostry. Jakiej firmy adapter możecie mi polecić?

Raczej błąd nie leży po winie przejściówki, a co do samej ostrości, masz ustawienia monitora + ustawienia karty graficznej
Obraz może też być nieostry jeśli Windows działa z inną rozdzielczością niż nominalna monitora

Kiedyś z tym walczyłem, jeszcze na bańkach :) no i ostatnio na rzutniku przy kablu 10m. Na upartego się da uzyskać niezły obraz, ale już trzeba dobrego kabla, dobrze zsynchronizowac kartę i monitor.
Niestety to analog i zależy od kabla, tego co grafika ma na wyjściu, tego co monitor ma na wejściu... A i tak efekt najczęściej gorszy niż po dvi/hdmi czy innych takich. Przejściówka raczej nie szkodzi, za krótka. Kiedyś miałem takie po 5zł i działały. Ale kabel już potrafi narobić kuku, tutaj lepiej nie oszczędzać za bardzo, kupić gruby ekranowany, z koralikami na obu końcach itp :( Ja ten 10m zrobiłem wprawdzie na podwójnej skrętce komputerowej, ale dobrze kombinowałem którymi parami puszczać sygnał zanim się zsynchronizował. Jednak w skrętce każda para ma inną długość i to widać.

Powrót