Faktycznie 8 miała jakieś tam problemy, ale w 8.1 zostało to poprawione.
Mam 10 x64 w PC (do gier) jak i laptopie (envy 15-k201nw), używam od po nad dwóch miesięcy i nie widzę problemów.
Choć na laptopie po upgrade z 8.1 do 10 mam problem ze sterownikami skanera odcisków, reszta śmiga ok.
Warto przy 10'tce odwiedzić ustawienia > prywatność i pozbawić go wysyłania dużej ilości danych szpiegowskich do "bazy" :
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title...emu,wid,17741690,wiadomosc.html?ticaid=11593a
Po za tym jest ok, działa szybko i sprawnie. Wcześniej bardzo długi czas użytkowałem 7, 10 wydaje się sprawniejszy i szybszy, menu start powróciło (brak w 8 i 8.1) - kwestia przyzwyczajenia.
Jedynie co mnie denerwuje to że kupując laptopa z "oryginalnym" systemem nie dają już nalepek z licencją a po prostu tworzą partycję recovery z wgranym już systemem i masą niepotrzebnych pierdół.
Mam dysk 256gb ssd z czego owa partycja zajmuje ponad 20giga.
Dowiadując się w HP system jest oryginalny instalując go z tej partycji, gdybym chciał go z czystej ściągniętej z MS zainstalować to już nie jest oryginalny - paranoja.
Są programy do "wyciągnięcia" klucza z systemu, tak też zrobiłem ale to też niby już nielegalne - paranoja.
Laptop nie ma już żadnych otworów rewizyjnych, więc grzebanie już nie wchodzi w rachubę, mam dwa gniazda na pamięć z czego w jednym siedzi 8gb a drugie jest wolne.
Żeby zamontować większą ilość pamięci trzeba laptop rozebrać, co wiąże się z utratą gwarancji a serwisy autoryzowane takich usług nie świadczą, nawet jak bym chciał u nich pamięć zakupić - i znowu paranoja.
Teraz to produkują "jednorazówki", procesory lutowane na stałe, grafika tak samo, żadnych ingerencji np wyczyszczenie wentylatora czy radiatora, nie wspomnę o możliwości upgrade - HP tłumaczy się zmniejszonymi gabarytami - moje zdanie takie że ma użytkowników za głupków.
To na przyszłości dla mających zamiar kupić laptopa, ja szukałem ok dwa miesiące ale widać nie wszystko wziąłem pod uwagę