• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

Czy wstawienie takiej karty http://olx.pl/oferta/radeon-x1650-ram512mb-agp-lub-zamiana-na-pci-CID99-ID9Eyqh.html#2e81ca0e55 w miejsce posiadanego Radeon-a 9550 (czy jakoś tak) da możliwość oglądania youtooba w rozdzielczości HD? Aktualnie max przy w miarę płynnym odtwarzaniu to 240 i praktycznie 100% czasu procesora. Ma taka operacja sens czy ograniczeniem jest też słaby procesor i i tak nic to nie da? Najlepsza rozdzielczość monitora to 1440x900 75Hz.

A może taka będzie lepsza/wydajniejsza i przy okazji tańsza http://olx.pl/oferta/karta-graficzna-ati-radeon-asus-ah3650-agp-CID99-IDb3dwd.html#24162f44a0 . Doradźcie proszę co ewentualnie wybrać z używek do 100 PLN.

Ostatnia edycja:
Jakkolwiek samych kart nie porównam, to AGP za 100zł to straszny żart, telefony mają już lepsze układy graficzne. Jakakolwiek inwestycja w taki komputer moim zdaniem nie ma sensu.
Proponowałbym wymianę komputera, coś na Core 2 Duo powinno aktualnie kosztować grosze..

Z agp daleko nie zajedziesz... sam to przerobilem, poszukaj co możesz kupić za ta 100zl a póżniej sprawdzić jakies testy ,opinie.. albo model na yt to zobaczysz jakie gry na tym rusza, jakis tam poglad to daje-teoretycznie.

Jest jednak coś pomiędzy AGP a zapalonym graczem :) C2D którym wspomniałem to nie mocarny sprzęt, tylko takie minimum dla komfortowego przeglądania internetu i korzystania z podstawowych programów. AGP jest od dawna nie wspierane i gdyby patrzyć na wydajność, to taka karta powinna kosztować 10 zł, ale jej cenę nabija to, że w ogóle jeszcze jest :)
Jakaś używana karta graficzna na PCI Express za 100 zł będzie miliard razy lepsza niż cokolwiek na AGP.

powiem tak, popatrz sobie że takie Raspberry Pi radziło sobie z odtwarzaniem filmów wyższej jakości niż YT, a kosztuje 200zł
za 200-300zł kupisz starego lapka, który będzie sobie lepiej radzić niż to co masz teraz

Chciałbym puścić zasilananie routera (12V 1500mA) i switcha (9V 500mA) po jednym przewodzie ethernet, długości około 8metrów.
Naturalnie napięcia pójdą różnymi żyłami i to gniazdo będzie służyło tylko do tego. Pytanie czy nie będzie za dużo strat na przewodzie i w efekcie ryzyka uszkodzenia sprzętu?
Są dostępne urządzenie POE ale one nie wyślą mi jednocześnie dwóch różnych napięć.

Niestety nie zawsze (np MikroTik 8-30V), choć zdarzają się mocno droższe urządzenia sieciowe, co potrafią akceptować 8-48V...

Nie mam odwagi przerabiać nowego switcha, czasem gwarancja się przydaje. Dlatego właśnie chciałem z jednej strony ethernetu podłączyć dwa zasilacze a z drugiej strony tylko wtyki zasilające do urządzeń. Szybko, tanio, bez dodatkowych urządzeń, tylko pytanie czy są jakieś przeciwskazania do takiego rozwiązania.

A te urządzenia rozumieją POE, czy chcesz filtrować też na wyjściu? Bo jeśli rozumieją POE, to po PoE może mogą rzeczywiście przyjąć 48V?

Nie mam odwagi przerabiać nowego switcha, czasem gwarancja się przydaje. Dlatego właśnie chciałem z jednej strony ethernetu podłączyć dwa zasilacze a z drugiej strony tylko wtyki zasilające do urządzeń. Szybko, tanio, bez dodatkowych urządzeń, tylko pytanie czy są jakieś przeciwskazania do takiego rozwiązania.

Napiecie stale na kablu 8m moze nalapac tyle zaklocen ze te urzadzenia nie beda dzialac poprawnie - mozliwe jakies zwisy itp.
Ale to trzeba po prostu sprawdzic.
W tej chwili wiekszosc routerow ma wbudowane przetwornice, ktore powinny ogarnac ten smietnik na zasilaniu.

Urządzenia nie filtrują POE. Skrętkę mam ekranową, wybiorę gniazdo najbliżej oddalone to zejdę z długością może do 4-5 metrów i potestuję. Kombinuję bo tam gdzie stoi switch nie ma miejsca by zmieścić UPS, tak to mam pociągniętą linię 220V.
Dzięki za odpowiedzi.

kiedys ktos pytal o zamienniki baterii do laptopow
niedawno kupilem taka baterie do swojego asusa K70IO
bateria byla tania - 75zl i teoretycznie wieksza pojemnosc
ale pierwsze testy wykazaly ze jednak trzyma krocej niz oryginal :(
oryginal trzymal 2-2,5h
zamiennik ok 1,5h

Powrót