Panowie potrzebuję kogoś oblatanego w Linuxie

Zainstalowałem jakis czas temu Ubuntu 14.04, tak z czystej ciekawości i żeby w razie "w" być niezależnym od Windowsa. Dzisiaj zachciało mi się grzebać przy Nvidia Optimus, bo nie działało tak jak ma. Jak trzeba będzie to opowiem szczegóły, ale wydaje mi się że to chyba nie jest aż tak bardzo ważne

Przy okazji zrobiłem autoremove, po czym zresetowałem powłokę. Noo i Ubuntu się ubiło, a przy włączaniu wyskakuje taki error:
Z tego co do tej pory ogarnałem:
Jakiś czas temu szukałem rozwiązania problemu nie pamiętania jasności matrycy po reboocie. Znalazłem taką instrukcję (która de facto i tak nie działała)
http://www.ubuntu-pomoc.org/ustawie...trycy-w-laptopie-podczas-wlaczania-komputera/
rozumiem, że dopisałem do tego /etc/rc.local jakieś zadanie, którego teraz nie da się wykonać. Przypuszczam, że gdyby to usunać to mogło by zabanglać, tak? No i tu jest mój problem, jak to usunąć z poziomu wiersza poleceń, bo do tego mam dostęp z zaawansowanych opcji Ubuntu w GRUBie.
Przepraszam, za chaotyczny opis, ale Linuks to dla mnie czarna magia więc nie wiem co jest ważne co nie
Mały update:
Znalazłem jak edytować ten plik z wiersza poleceń, zrobiłem tak:
cd /etc
sudo nano rc.local
wykasowałem to co dopisałem kiedyś
chciałem zapisać przez ctrl + x, ale wyskakuje błąd że plik tylko do odczytu.
Co teraz ? czyżby nawet ubuntu było dla mnie za trudne ?