Jestem programistą z zawodu. Na pewno nie można podać ogólnej zasady co do teoretycznego "postarzania" się oprogramownia, bo każda firma/programista może sobie wymyślić swoją technikę na aktualizację oprogramowania o ile w ogóle jest stosowana.
Jeśli nie jest aktualizowany to z reguły przyczyną błędnego działa oprogramowania będzie system operacyjny, np update systemu, który powoduje, że określone moduły systemu, a raczej dostęp do nich dla oprogramowania zewnętrznego uległy zmianie przez co program z nich korzystający przestaje działać poprawnie.
Przy oprogramowaniu działającym w oparciu o łączność "internetową"(czyli w tej chwili można pewnie śmiało założyć, że z 90%, szczególnie niekorporacyjnych ogólnodostępnych), powodem mogą być tzw: web serwisy. Tutaj właśnie może być to problem, który dotyczy tego nieszczęsnego GG. GG w tej wersji mogło korzystać z web serwisu do określonych czynności (np. strzelam ustalenia ostatniego statusu), ale Panowie programiści od GG mogli już ten dany web serwisu usunąć, zapominając, że jeszcze coś może z niego korzystać i aplikacji najzwyczajniej się wywala jeśli nie jest obsługiwany wyjątek na to zdarzenie
To tylko takie moje gdybanie, ale przypatrując się aplikacjom, to raczej nikt świadomie nie stosuje jakiś średnio mądrych algorytmów, które na podstawie czasu stwierdzają, że dany program trzeba popsuć

. Teraz widać tendencję do aktualizacji oprogramowania jak to odbywa się np. w Chrome czy FireFox. W przypadku produktów pudełkowych zasady mogą być inne, tak aby wymusić na kliencie kupno nowego produktu. Sposobów na to może być bardzo wiele.
Co do samego komunikatora, jak wcześniej wspomniano, także polecam AQQ, od bardzo długiego czasu używałem bezproblemowo.