No wlasnie, a kogo to obchodzi ile masz ramu w komputerze?
Caly pic polega na tym, ze programy przeznaczone do prostej rzeczy jaka jest rozmowa i wymiana tekstu, rozrastaja sie do gigantycznych rozmiarow. Dla mnie nie jest to normalne zeby program do komunikacji pobieral ponad 300 mb pamieci ram i nikt mi nie powie, ze tak ma byc, a poza tym mamy super duzo pamieci w kompach. Tak samo nie jest dla mnie normalne, ze program do rozmowy zapycha cala moc procesora z zegarem 2 gigahercow.
Moj kolega smial sie po tym jak kupilem nowy komputer z procesorem i7. Pytal sie po co mi taki szybki procesor? Odpowiadzialem mu, ze dopiero na takim procesorze GG zapier... i mozna spokojnie pogadac.
Tak sie sklada, ze zbieram stare komputery, uzywam ich od czasu do czasu i jak widze co 20 lat temu potrafil komputer z pamiecia 4 czy 8 megabajtow, to sie pytam gdzie ten postep techniczny? Moze i techniczny jest, ale programowy to chyba niebardzo. Jezyki programowania sa coraz prostsze, bo przeciez moc procesorow jest coraz wieksza. Czy ktos jeszcze cos pisze w kodzie maszynowym? Przeciez to prehistoria.