Cze, nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji

Te głośniki to Visaton W130SC 4ohm, chcę je zmontować w obudowie pasmowo-przepusytowej twarzami do siebie.
Parametry: Rdc- 3,3 ohm; fs- 49hz; QMS- 2,39; QES- 0,41; QTS- 0,35; VAS- 13
SD- 79cm2; mMD-7,3g; Bl- 4,18; L- 0,55; L max-16mm
i skuteczność 87dB.
Visaton poleca 10litrów przód i 8litrów tył z rurką BR 50 cm2, tj 8cm, 15cm długą
a WINISD nie pamiętam ale coś ok. 3.7 litra całość, z BR cieńszym i krótszym przy zestrojeniu na 100hz. Bardzo zdziwiła mnie taka rozbieżność danych. Wprawdzie rura, z której jest zrobiona jedna noga mojego warsztatu ma 35 litrów poj. ale wolałabym wykorzystać wolną przestrzeń na dodatkowy zbiornik na sprężone powietrze, no i zaniepokoiła mnie dziwna charakterystyka Visatonowskiej propozycji bo daleko jej do liniowości. Poradż coś proszę.
eMpi
[ Dodano: 2005-02-24, 02:26 ]
Ufok, nie drwij sobie ale naprawdę w żadnym sklepie nie znalazłam niczego do mojej pracowni a nie szukałam wyłącznie w EURO AGD

Poza tym to jest też kwestia budżetu, którym dysponuję bo budowa tego warsztatu pochłoneła już prawie czwórkę
a jestem dopiero w połowie drogi. W czerwcu po dyplomie i pewnie pijanym z radości tygodniu w górach czy innym morzem chcę z radością usiąść do pracy twórczo zawodowej i muza musi grać bo bez tego nie potrafię spokojnie wysiedzieć na dupie.
PZDR eMpi.