• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Końcówka mocy Toshiba SC 330 Trzaski

Reakcji
0
Witam

Kupiłem na allegro końcówke mocy toshiba sc 330 gra to pięknie. Niestety posiada pewien mankament mianowicie pojawiają się trzaski w głośnikach w granicach 300-400 Hz Sprawdziłem wszystkie kondensatory elektrolityczne, luty i nić. Może wina leży po stronie prądu spoczynkowego.

Znalazłem schemat, podaje link

Link
Link

Prosze o jakies sugestie

Pozdrawiam

Zdaje się, że masz 6-mcy gwarancji :D

W obu kanałach "równo" trzeszczy?

Skoro elektrolity sprawdziłeś, to wymień C07-C10. ew. wylutuj na próbę C01, C02

Witam

Dziękuje za odpowiedz

6 miesięcy gwarancji :) a po 4 godzinach przepaliła sie żarówka podświetlająca wskażnik wysterowania.

Wzmacniacz nie trzeszczy co jakiś czas pojawia się pojedyncze mocne pyknięcie w głośnik przeważnie lewy

Nie mam teraz wzmacniacza przed sobą ale z tego co pamiętam nie widziałem C29-C32 przy mostku prostowniczym

Pozdrawiam

LukaszTG, a przypadkiem nie są to zakłócenia z sieci? Np jak włączy się lodówka lub coś innego, może akurat ten wzmacniacz jest bardziej wrażliwy na takie zakłócenia...

Witam

Z sieci raczej nie w zasilaczu siedzą 2 x 10 000 uf nie ma szybkiego odłączania głośników jak wyłącze to gra jeszcze minimum 5 sekund więc kondensatory sprawne.

Pozdrawiam

LukaszTG, ja też mam duże kondy w uni ale czasami jak włączy się lodówka lub zamrażarka to słychać w głośnikach trzaski...

[ Dodano: 2009-09-03, 10:10 ]
To samo miałem w innych wzmakach... No ale może Ty masz inny problem... Tylko sugerowałem;)

Witam

Na schemacie widze na wejściu prawego kanału kondensator odsprzęgający 22nF w lewym już go nie ma może to jest powodem.

Myślałem nad wstawieniem dwóch ceramików po 100nF za kondensatorami filtrującymi.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-04, 01:30 ]
Witam

Pomierzyłem napięcia według schematu wszystkie sie zgadzają, przelutowałem część elementów, w tej chwili problem występuje tylko w lewym kanale co jakis czas trzeszczy niekiedy nawet głośno strzeli w głośnik potem jakis czas nic się nie dzieje i znowu sie pojawia w różnych odstępach czasu. Zauważyłem, że przy włączaniu występuje też charakterystyczne strzelenie, ale tylko na lewym kanale. Myśle czy nie podmienić C34, C36, C 14, C 06 wszystkie elektrolity mierzyłem miernikiem i są wporządku.

Pozdrawiam

Witam
Najczęstszą przyczyną dziwnych dźwięków w starszym sprzęcie są padnięte elektrolity
i zimne luty, na starcie od razu wymień wszystkie elektrolity (mimo że miernik pokazuje że
pojemność mają ok), oprócz tych dużych w zasilaniu i prze lutuj wszystkie luty. Sprawdź tez profilaktycznie wszystkie kabelki, wtyczki, miejsca gdzie kabelki łączą się z płytką. Poruszaj płytką i kabelkami w czasie pracy wzmacniacz (ostrożnie) może winowajca się ujawni.
Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedz

Kondensatory wymieniam pojedynczo, szkoda mi wywalać oryginalnych od toshiba i zastępować skośnookimi :) Przelutuje całą płytke i zobaczymy.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-14, 12:41 ]
Witam

Przyczyna byl zimny lut na bazie tranzystora TR2, wszystkie elektrolity zostaly oryginalne.

Pozdrawiam

Panowie odświeżam temat... Posiadam w/w końcówkę i mam podobny problem, a mianowicie prawy kanał gra ciutkę ciszej i są zniekształcenia(lekko charczy itp), luty przegrzałem i nic nie pomogło. Jakie macie sugestie? Od czego zacząć(od kondów na wejściu?)?

Ok zacząłem od prądu i wygląda to tak: w sprawnym kanale na rezystorach emiterowych jest napięcie 1,6mV na charczącym kanale na jednym rezystorze brak napięcia na drugima waha się miedzy 550-600mV :neutral: C5 i C11 wymieniłem, nadal bez zmian. Gdzie dalej szukać?

Wygląda na to że padł któryś z tranów :cry:. Pomierz te rezy w emiterach czy któryś nie ma zwarcia/przerwy. Zmierz napięcia między B-E tranów Tr12,13,7,9 napięcia na rezach (i same rezy) R49, 19 i 51. napięcie na wy. Mierzysz z podłączonym głośnikiem czy bez ?
Winowajca powinien się ujawnić oby okazał się to któryś rez.

Praktycznie jedyną możliwością spalenia tego reza jest uszkodzony tranzystor którego ten rez "obsługuję" spr. czy tran nie ma zwarcia między C-E, B-E. Jeśli nie to spróbuj wymienić rezystor ale daj 0.25W. W razie czego od razu się spali.

raven1985 napisał:
Jeśli nie to spróbuj wymienić rezystor ale daj 0.25W. W razie czego od razu się spali.
tylko nie mam 0,47R :neutral: Mam albo 1r 0,6w albo 0,27r 2w... kupić dokładnie taki sam czy na testy mże być któryś z w/w?

Może być ten 1om. Jak jest możliwość w miarę bezinwazyjnego włączenia rezystorów ograniczających prąd (10-20om /0.6-5W) w linie zasilania to dobrze by było to zrobić (np. między transformatorem a mostkiem) znacząco zmniejszy to ryzyko upalenia czegoś jeszcze.

raven1985 napisał:
Praktycznie jedyną możliwością spalenia tego reza jest uszkodzony tranzystor którego ten rez "obsługuję" spr. czy tran nie ma zwarcia między C-E, B-E. Jeśli nie to spróbuj wymienić rezystor ale daj 0.25W. W razie czego od razu się spali.
tran który ten rezystor obsługiwał nie ma zwarcia. Dałem jako rezystor emiterowy 1ohm 0,6w.
raven1985 napisał:
Jak jest możliwość w miarę bezinwazyjnego włączenia rezystorów ograniczających prąd (10-20om /0.6-5W) w linie zasilania to dobrze by było to zrobić (np. między transformatorem a mostkiem) znacząco zmniejszy to ryzyko upalenia czegoś jeszcze.
dałem między trafo a mostek dałem w obie szyny rezystory 10ohm 0,6w. Po odpaleniu wzmaka oba się skopciły(może to przez ładowanie kondów? w zasilaczu są 2 kondy po 10000uF). Co dalej? Odpalić go bez tych rezystorów w zasilaczu?

bart210 napisał:
Jeśli chodzi Ci o rezystory uruchomieniowe to powinny być co najmniej na 2W
raven1985 napisał:
Jak jest możliwość w miarę bezinwazyjnego włączenia rezystorów ograniczających prąd (10-20om /0.6-5W) w linie zasilania to dobrze by było to zrobić
i kogo słuchać?
bart210 napisał:
znam... Tylko co ma uruchomienie nowego uni do sprawdzania uszkodzonego wzmaka?

Powrót