• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kondensator jako filtr

Reakcji
0
Witam.
W samochodzie mam małe 10 centymetrowe głośniczki podpięte pod radio. Niestety przy głośniejszym słuchaniu dławią się, dźwięk jest przesterowany. Kiedyś obiło mi się o uszy że kondensator jest filtrem niskich częstotliwości. Jakbym podpiął szeregowo (ale pod plus czy minus?) co myślicie o tym rozwiązaniu ? chciałbym żeby możliwie jak najlepiej odtwarzały średnie i wysokie tony, mam je w desce z przodu. Kondensatorki to elektrolity, 100 pikofarady (bo akurat takie miałem). Proszę o wypowiedzenie się w temacie. Pozdrawiam! :)

Ok. a sposób podłączenia ? tzn plus z radia pod plus kondensatora i z minusa kondensatora pod plus głośnika ? mam nadzieje że wyraziłem się wystarczająco jasno ;D

Musisz użyć kondensatora elektrolitycznego, ale nie zwykłego a bipolarnego. Taki kondensator nie ma oznaczonego plusa i minusa.

z radia!! rozumiem że bipolarnego. mam na myśli wyjście z radia czyli na jeden głośnik przypada plus i minus i tu mam dylemat czy wpiąć go w przewód plusowy czy minusowy?(czy jest w ogole jakas roznica?)
a swoja drogą mam zwykłego elektrolita, czy mogę go użyć? Rozważam to bo mam już takowe w domu.

Jeśli kondesator bipolarny to nie ma znaczenia czy go podepniesz do plusa czy minusa.
zwykły elektrolit raczej nie będzie podjedź do elektronicznego i kup bipolara.

Musi to być kondensator elektrolityczny bipolarny
Tylko nie wiem czy 200uF nie bedzie za mały

Generalnie nie ma znaczenia czy wepniesz go w gałęz plus czy minus ale przyjęło sie jako zasadę, ze montuje sie go na plusie

O ile pamietam jest jakis wzór na obliczenie tej czestotliwosci, ale im mniejsza pojemność tym chyba wiecej czestotliwosci jest odciętych. Spróbuję wpiąć tam coś koło 200uF i zobaczę jaki bedzie efekt. Dzięki za pomoc;)

wepnij 220 mikrofarada na przewodzie + z radia do głośnika. jeżeli masz głośnik dwudrożny koaksjalny, to zobacz czy można wysokotonowy podłączyć osobno, ponieważ on jest też podpięty też przez kondensator, a wtedy niskotonowy pójdzie przez kond 220 ,a wysokotonówka przez 220 i np. 3,3mikrofarada co zmieni cięcie na wysokotonowym.

---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post o 15:40 ----------

tak sądzę.

3.251231527093. jakoś tak. fakt różnica nie jest nie znacząca, ale jednak. czyli wychodzi na to że śmiało można podłączyć konda na przewodzie plusowym bez kombinacji, zmiana częstotliwości odcięcia wysokotonowca będzie niezauważalna.

Powrót