• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kondensatory do zasilacza - holton 400

Reakcji
0
Witam muszę zrobić baterie kondensatorów do zasilacza holton 400. Trafo mam 2x54v. Teraz kombinuje co mi taniej i lepiej kupić czy 2 kondesatory 10 000 uF czy może 12 kondesatorów 4700 łącząc szeregowo po 3 na każdy biegun tak zrobić 2 szyny zasilania ? tu: http://allegro.pl/zyscom-kondensator-4700uf-50v-20x40mm-1szt-105c-i5130472477.html są tanio te kondy i bym je kupił tylko czy to zda egzamin ? ;)

Tylko nie szeregowo (zwiększysz niepotrzebnie ESR), poszukaj Rubyconów 3300uF/100V (po tej nazwie znajdziesz fajny sklep z nimi) i po kilka równolegle na szynę, nie są specjalnie drogie, będzie lepiej niż 2 duże.

No i z tym trafem dostaniesz na kondensatorach około 2x78V bez obciążenia.

elegancko, biere te rubicony, dzięki !! aa jeszcze jedno czy mostek 8A 1000v wystarczy ? i jakiś mały kondensatorek do tego zasilacza będzie potrzebny ? i jak go się wpina bo nie chce mi się szczerze szukać po schematach, nie mam czasu :d

Wydaj całe 3zł na mostek 35A z allegro i z głowy. Nie rozumiem oszczędzania dosłownie groszy na dosyć ważnych rzeczach. Jak chcez się upewnić czy wystarczy to zobacz w nocie jaki producent przewiduje maksymalny tik prądu. Ale ja bym zdecydowanie zwiększył..

Nie chodzi o różnice cen, tylko o to, że zamawiając kondensatory sprzedawca ma tylko mostek 8A na stanie, a chciałem od razu zamówić to w jednej paczce ale jak mówicie że za słaby to kupię mocniejszy na miejscu. No i jeszcze pytanie co do tego kondensatorka o małej pojemności. Stosuje się takie coś dodatkowo w zasilaczu czy nie?

Łączenie dwoch mniejszych rownolegle nie zawsze jest lepsze niz jeden duzy.
Wystarczy spojrzec na ESR.

_AMD_ napisał:
Nie chodzi o różnice cen, tylko o to, że zamawiając kondensatory sprzedawca ma tylko mostek 8A na stanie

To zajrzyj na stronę z ich sklepem, ja tam nawet 35A widzę.

Jeszcze pytanie odnośnie transformatora. Mam 8 kabli. Jest napisane: PRI 1: 115V Biały-biały
Pri2: 115v czarny-czarny
Sec1:54v czerwony czerwony
Sec2:54v niebieski niebieski
Mam zmostkowac biały z czarnym i koncowki biała i czarna co zostały to do sieci?
A do końcowki czerwony z niebieskim ( gdn) i pozostałe końcowki to + i -?

Ostatnia edycja:
Mam zmostkowac biały z czarnym i koncowki biała i czarna co zostały to do sieci?

Tak ale musisz polaczyc je w fazie bo jak podlaczysz w przeciwfazie to od razu wywali ci bezpieczniki.

Z wtornym jest bezpieczniej bo jak podlaczysz w przeciw fazie to tylko nie bedzie napiecia na skrajnych.

Tak ale musisz polaczyc je w fazie bo jak podlaczysz w przeciwfazie to od razu wywali ci bezpieczniki.

Z wtornym jest bezpieczniej bo jak podlaczysz w przeciw fazie to tylko nie bedzie napiecia na skrajnych.
A jak sprawdzić czy dobrze zmostkowałem ? jak nie będzie zwarcia będzie ok czy inaczej sie sprawdza ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na pewno nie + i nie - tylko AC do mostka.
tak no... chciałem tylko zobrazować czy gnd z dobrego miejsca ciągne :)

Trafo powinno miec zaznaczany jeden przewod z pary. Dwie pary laczy sie tym zaznaczonym z tym nie zaznaczonym. Jesli nie ma tego zaznaczenia to tylko metoda prob i bledow.

A no mają naklejona taśmę. Podłączyłem jak mówisz, i wszystko okej. Pozdrawiam! :)

Powrót