Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Yoshi_80 napisał:Do tego na schematach jakiś geniusz włączył indukcyjność szeregowo z przewodem PE, przecież to czysta głupota.
No wlasnie ta indukcyjnosc jest po to by w razie przepiecia itp tłumic je w przewodzie PE (gdzie i tak raczej takowe nie wystapi)Yoshi_80 napisał:osobiście wolę nie mieć nic wpięte w przewód PE, szczególnie jak miałaby się zrobić gdzieś pętla i w momencie przepięcia wygenerować na tej szeregowej indukcyjnosci dość duze napięcie.
A to ciekawa teoria jak to moze dzialac ze zabraknie pradu? Miekka siec? Zachaczamy o audiostereo juz.Yoshi_80 napisał:Działa najlepiej z odtwarzaczami, ze wzmacniaczem niebardzo prawdopodobnie przez to, że sieć staje się "miękka" i nie dostarcza wzmacniaczowi odpowiedniej ilością prądu.
brencik napisał:A to ciekawa teoria jak to moze dzialac ze zabraknie pradu? Miekka siec? Zachaczamy o audiostereo juz.
Symetryzacja wzgledem ziemi nic nei daje, jedyne mzoe cos dac seperacja gdy uzwojenie wtorne 230V jest caklowicie odizolowane od ziemi.
Ponoć są takie zabezpieczenia, ale tanie nie są ja już przez burze sporo kasy straciłem i jedynym skutecznym zabezpieczeniem jest wyłączenie wszystkiego co się da z gniazdkaJimi napisał:Gdzieś z resztą czytając wpadło mi takie zdanie do oczu, że na pioruny to tylko modlitwa...
Zrobienie czegoś takiego jest już możliwe i nie jest wcale takie trudne (szczególnie dla układów pobierających mało prądu dla wzmacniacza jest gorzej ze względu na dodatkowe straty mocy na falowniku). Mozę się kiedyś pobawię.Yoshi_80 napisał:Prostszym rozwiązaniem jest układ prostownika z 230V AC na 320V DC a następnie falownikiem znów formjesz 230V AC. Układ taki pownien odseparować odbiornik od sieci dla większości śmieci w tym zapadów napięcia. Jednak ma te wady że sam wprowadza śmieci w sieć oraz do odbiornika, dlatego wejście i wyjście takiego układu musi być zaopatrzone w filtr pasywny coś na styl tego co budowali na AC tylko zaprojektowanemu dkonkretnie pod to rozwiazanie układu.
Taki układ nie będzie prosty ani tani w budowie i trzeba zdawać sobie sprawę z panujących w nim mocy i napięć.