• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

konfiguracja pod kino domowe

• Autor wątku Autor wątku vxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam,

Po zmianach audio w samochodzie, przyszedł czas na zmiany w domowym audio.
Chciałbym stworzyć zestaw fajnie (poprawnie) grający przede wszystkim do kina domowego z wykorzystaniem elementów (jeśli sie nadają) które posiadam tj:

przód 2 x kolumny
2 szt x ARN 5604 + Tonisl GTC 11 1130 8ohm + zwrotnica janbo
foto http://www.jktech.com.pl/instr/przody.jpg

centralny
2 szt ARN - 100-60/4 + vifa d27tg 06 ohm + zwrotnica janbo
http://www.jktech.com.pl/instr/centralny.jpg

tyły są...ale plastikowe więc tak jakby ich nie było:)

Chciałbym przody (po ewentualnych modyfikacjach) wykorzystać jako tylne satelity a na przód zbudować nowe fronty. Nie mam koncepcji co do centralnego którego posiadam bo gra jakoś tępo, może dać go jak tylni centralny?

Jako sub wykorzystuję konstrukcję własną na jbl'u GT 30 cm zasilane chyba TDA. Schodzi nisko, w muzyce sie gubi i rojezdza, natomiast w kinie gra całkiem fajnie, więc na razie zostanę przy nim

amplituner to yamaha rxv 440rds

Jakie zmiany proponujecie?

p.s. budżet jakieś 1000-1200 PLN

pozdrawiam

proponowałbym sprzedać to co masz i zacząć od początku - szczególnie że budżet na to pozwala.
Tak będzie najłatwiej i najlepiej.
Ampli może od biedy zostać ;P

ok, przyjmijmy wariant że zmieniam wszytko za wyjątkiem yamahy i suba

Doszły tyły więc budżet + 200-300 PLN
Jaką konfigurację mógłbyś zaproponować przód+central+tył?

suba też koniecznie bym zmienił ;]

Sub - SLS12 + moduł 150w Irka

do tego 5 razy:
-mały usher + tani usher - nie pamiętam nazw nigdy :P www.akkus.com.pl
-hds 134 + vifa dx25 - z audiocomponents

hmmmm...mały usher+tani usher...chyba nie łapie

wysoki vifa dx25 + średni peerles hds 134 a niski to ten usher?
ten?

Czyli trójdrozna konstrukcja?
A co ze zwrotnicami?

moduł do suba który mam tez ma 150W i był robiony przez kolegę z forum wroc.subwoofer coś tam...więc głośnik w drugim etapie mogę wymienić i budę ale czy moduł tez zmieniać?

Shiver, dokładnie :)
http://www.akkus.com.pl/index.php?g...g=zestawy_akkus_h&symbol=y1&pr=&lang=pl&dh=dt

vxam napisał:
hmmmm...mały usher+tani usher...chyba nie łapie
wyżej link.

vxam napisał:
wysoki vifa dx25 + średni peerles hds 134 a niski to ten usher?
ten?

Czyli trójdrozna konstrukcja?
nie wiem jak w taki sposób mogłes mojego posta zinterpretować ;]
Podalem 2 przykłady dwudrożnych monitorków.

vxam napisał:
moduł do suba który mam tez ma 150W i był robiony przez kolegę z forum wroc.subwoofer coś tam...więc głośnik w drugim etapie mogę wymienić i budę ale czy moduł tez zmieniać?
tia, na mostku tda :D
Daruj sobie scalaki...

kompletnie nie załapałem....
podsumowując, Twoja propozycja to 2 warianty:

1 wariant to przód+tył+central na usherach
a
2 wariant to przód+tył+central na vifie i peerlesie?

pierwszy wariant przekroczy mój budżet - koszt za parę 745 PLN a potrzebne dwie pary i na central czyli 745+745+350=1.840 PLN + obudowy

drugi wariant to głosniki 1300 PLN + koszt zwrotki+obudowy. Ile moze kosztować zwrotnica i czy ktos ja oferuje?

[ Dodano: 2008-04-09, 22:00 ]
piszę o obudowie modułu suba, zeby zobaczyc na czym jest zrobiona bo nie pamiętam za bardzo

vxam napisał:
podsumowując, Twoja propozycja to 2 warianty:

1 wariant to przód+tył+central na usherach
a
2 wariant to przód+tył+central na vifie i peerlesie?
dokładnie :)

vxam napisał:
pierwszy wariant przekroczy mój budżet - koszt za parę 745 PLN a potrzebne dwie pary i na central czyli 745+745+350=1.840 PLN + obudowy
135+105=240zł 240x5 = około 1250zł i mozliwe że dostaniesz jakąś zniżkę.

vxam napisał:
drugi wariant to głosniki 1300 PLN
zdecydowanie mniej imho - sprawdź w temacie o zamówieniu w offtopie :)

vxam napisał:
Ile moze kosztować zwrotnica i czy ktos ja oferuje?
części z www.polink.com.pl , a projekt - jest gdzieś :)

[ Dodano: 2008-04-09, 22:01 ]
vxam napisał:
piszę o obudowie modułu suba, zeby zobaczyc na czym jest zrobiona bo nie pamiętam za bardzo
zrób foto ;]

1250za głośniki, do tego zwrotnice które w akussie wychodzą po około 120 zeta za sztukę a potrzeba 5 więc +600 pln + obudowy

vifa dx25SC 28 euro x 5=140 euro
hds 134 - 32 euro x 5=160 euro
razem 300+19%=357 euro + zwrotnice i obudowy

tak wygląda
moduł
obudowy modułu nie ściagne bo jest za duzo rozbierania a gra juz bez problemu kilka latek.
ma funkcję samoczynnego włączenia i wyłączenia kiedy jest nieuzywany

10% rabatu- brzmi nieźle:) Rozumiem ze zwroty trzeba zrobić...i projekt tez trzeba miec...:)
A ja ich nie mam..Orientujesz sie jaki koszt za całość?:)

vxam napisał:
i projekt tez trzeba miec...:)
A ja ich nie mam..Orientujesz sie jaki koszt za całość?:)
projekt jest na pewno, szczególnie do usherów - w temacie ze zwrotami.
Policz sobie wg cen z polinka, choćby orientacyjnie.

orientacyjnie mozesz policzyc po ok 50zl na zwrotnice. jezeli masz problemy ze zlozeniem to polecam swoje uslugi ;)

myślę nad Waszymi propozycjami.......z założenia jest to zestaw do kina ale zastanawiam się jak te ushery lub drugi wariant zagra w stereo?

Witam,
wznawiam temat ponieważ jak dotąd nie zdecydowałem się na żadne rozwiązanie i mam nowe wątpliwości co do wyboru kolumn:).
Ostatnio przyglądam się gotowym konstrukcjom bo szczerze mówiąc lekko obawiam się budowania własnoręcznie kolumn ze względu na brak warunków i doświadczenia tym bardziej że byłyby to kolumny docelowe a zależy mi też na estetyce ich wykonania.

Wiem że własnoręczne zrobione kolumny mogą zagrać lepiej niż niejedna konstrukcja za x złotych. Dlatego mam prośbę o orientacyjne porównanie/ocenę proponowanej konstrukcji na Usherach do zestawu jaki ostatnio słyszałem tj fronty JAMO s606 lub innego.
Jeżeli s606 to nie ta liga, to z jakim gotowym zestawem mógłbym porównać proponowane ushery.
Chciałbym przed zdecydowaniem, móc posłuchać do czego dążę, i odsłuchać porównywalny zestaw.

Pozdrawiam

vxam, zapraszam na audio show 2008 do warszawy. koszt niewielki w porownaniu z zakupem kolumn a napewno przesluchasz wszystko co mozesz kupic w polsce ;)

Powrót