• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Konsekwencje ataku na diyaudio.pl

• Autor wątku Autor wątku Q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Quester napisał:
Ze względu na uciążliwość reklam emitowanych przez darmowe statystyki stat24 skrypty statystyk zostały odinstalowane. Mam nadzieję, że to podniesie komfort korzystania z naszego serwisu.
Przepraszam wszystkich Userów za tę kilkutygodniową niedogodność, niemniej nie mogłem przewidzieć, że stat24 tak bardzo zejdzie na psy i będzie emitować te reklamy bez przerwy.
Obecnie wszelkie statystyki będą zbierane przez nieuciążliwy mechanizm zainstalowany na naszym serwerze - nie powinniście odczuwać jego obecności :)

Polecam Google Analytics.

El_liero ano nie. Reklamy za które dostaję kasę pojawiają się tylko niezalogowanym Userom.
gi GA jest niestety wolnym skryptem.

Quester napisał:
El_liero ano nie. Reklamy za które dostaję kasę pojawiają się tylko niezalogowanym Userom.

ło do gwinta...
a ja zawsze (jako zalogowany) klikałem we wszystko co wyskakiwało, chcąc dofinansowywać forum, bo myślałem, że tak to wszystko działa. hehehe

w pieruny z tymi darmowymi reklamami.
:diy:

El_liero napisał:
a ja zawsze (jako zalogowany) klikałem we wszystko co wyskakiwało, chcąc dofinansowywać forum
Mimo wszystko doceniam gest - dziękuję :)

Ostatnio zacząłem rozważać wyświetlanie reklam także dla zalogowanych w jakiejś nieuciążliwej formie - np. pod pierwszym postem na każdej stronie (bez żadnych pop-up'ów i temu podobnych debilizmów). Nie ukrywam, że koszty utrzymania diyaudio nie są mikroskopijne - taka stała reklama pod pierwszym postem na każdej stronie nie powinna być zbyt uciążliwa, a mnie ułatwiłaby utrzymanie serwisu.

Niemniej chętnie posłucham Waszych opinii zanim podejmę taki krok - jeśli będziecie temu przeciwni, to oczywiście reklamy takie się nie pojawią. Jakoś do tej pory dawałem radę utrzymać serwis, więc i dam radę bez reklam nadal.

Quester, jaki z tego bedzie zysk?
bo moze jednak zrzucimy sie na pomoc. nie ukrywam ze reklamy to bardzo wkurzajace rzeczy :???:

Obecnie (gdy reklamy wyświetlane są tylko niezalogowanym) zysk jest niewielki - ok. 100$ rocznie. Podejrzewam, że zysk ten wzrósłby co najmniej 3-krotnie (co i tak nie pokryłoby jeszcze całkowitych kosztów utrzymania rocznego naszego serwisu) :)

Quester, to jeśli osoby z forum które chcą wpłaciły by raz na rok powiedzmy 5-10zł to też sporo kasy by się uzbierało, a co to jest w skali rocznej 5zł czy 10zł dla pospolitego człowieka? :wink: Ja bym nadal był za tym żeby zrobić zrzutę... Na pewno było by to lepsze rozwiązanie niż wkurzające reklamy dla zalogowanych użytkowników :wink:

Byl juz kiedys watek o wplatach, mozna do tej koncepcji wrocic.
Oplaty proponuje w zaleznosci od ilosci postow - 1 post = 1gr /rok.

pegelmesser napisał:
po co komuś narzucać ile ma płacić, przez to forum może stracić popularność bo będzie płatne... Lepiej podać jakieś konto na które mają być DOWOLNE wpłaty :wink:
Na zachętę/jako podziękowanie można też umieścić gdzieś listę darczyńców choć niekoniecznie... Pomyśl też o takim Pawle który ma ponad 10tys postów dla niego był by to prawie abonament korzystania z forum:P

pegelmesser napisał:
:neutral:
a mozna prosic o rozlozenie na raty? :roll:

:mrgreen:

mamy grupe czesto udzielajacych sie osob. napewno jakby kazdy wplacil po 10zl to by dalo rade to utrzymac ;)

zblizaja sie wakacje. jedni ida do pracy sezonowej wiec bedzie kasa...
a inni wyjezdzaja na wakacje wiec niech wplaca teraz zanim przepija :P

Akurat opłaty za posty to głupi pomysł. Pomagać komuś i za to jeszcze płacić... Jakby pomyśleć to pewnie znalazł by się jakiś ciekawy sposób na wsparcie forum.

Q daj numer konta kto moze niech wplaci i jakas gwiazdka czy cos przy nicku i tyle. Nie ma sie co rozczulac, dawno temu mozna bylo juz tak zrobic. Chetnych do pomocy jest wielu jak widzisz tylko Ty sie ociagasz;)

Osoby które mają ostrzeżenia niech płacą za ich likwidacje :lol: 1 ostrzeżenie = 100zł
Ale to tylko żart, niech nikt tego nie bierze za złośliwość.
Pewnie posypały by się ostrzeżenia :neutral:

pegelmesser napisał:
Juz dawno Q powinien podac numer konta.
A plan by nie wypalił i będzie trzeba zwracać pieniądze userom tym którzy je wpłacili. Z drugiej strony...
Quester napisał:
Jeśli zrzutka się powiedzie i pieniędzy będzie nadmiar to resztę kwoty można spożytkować kupując jakiś "akustyczny przedmiot" i rozpisując nań konkurs wśród ofiarodawców
(cytat z innego tematu)
pegelmesser napisał:
Oczywiscie zrobic liste kto najwiecej wplacił.
Po co? Żeby podzielić forumowiczów na tych "biedniejszych" i "bogatszych"?
wafer napisał:
albo stawiać gwiazdki lub inne znaczki, np dolara przy nicku
No tak, może od razu konto premium jak na elektrodzie, czy gwiazdki na fotce :lol:

Quester napisał:
Podejrzewam, że zysk ten wzrósłby co najmniej 3-krotnie
Ale w te reklamy trzeba klikać, żeby nabijało licznik (jedno IP, jedno wejście na dobę?)?

Po pierwsze nie bardzo mam sumienie pobierać jakiekolwiek opłaty od Userów... taki dziwny jestem :)
Po drugie, jeśli nawet zrobilibyśmy dobrowolne wpłaty to na 100% nie klasyfikowałbym Userów pod kątem ilości kasy jaką ofiarował, natomiast chętnie dodawałbym odpowiedni znaczek przy nicku Ofiarodawcy.
Po trzecie:
luke666 napisał:
Ale w te reklamy trzeba klikać, żeby nabijało licznik (jedno IP, jedno wejście na dobę?)?
Tak. Każde kliknięcie to kasa dla serwisu, z tym że nie ma jakiegoś ograniczenia co do ilości kliknięć z danego IP. Problem jednak polega na tym, że w regulaminie reklam google'a jest punkt mówiący o tym, że nie wolno mi namawiać do klikania. To taki sprytny punkt, który zapewnia właścicielowi google'a wręcz dowolną możliwość odmowy wypłaty pod pretekstem namowy do klikania - szczególnie łatwo to uczynić jeśli reklamy pojawiają się na forum dyskusyjnym ;)
Niemniej choćby jednokrotne dziennie kliknięcie w reklamę przez każdego Usera odwiedzającego serwis dałoby już bardzo wymierny zysk - każde kliknięcie to od 1 do 5 centów w zależności od reklamodawcy.

Powrót