Witam, chciałbym zaprezentowac moje pierwsze kolumny które skończyłem w 100%, a że nie ma aktualnie działu z konstrukcjami, to zamieszczam je tutaj. Z założenia miały to być małe podłogowe kolumny po niskich kosztach... no i to ze małe podłogowe to wyszlo a koszty to juz inaczej 
Przetworniki
Sekcja niskośredniotonowa
Tonsil GTC (wersja exportowa) 17/50/1 8ohm, zakupione w pudełkach z niemiecką kartą dokumentacyjną
Podstawowe parametry: Qts 0,41, Fs 43hz, Vas 19L, 80Wat RMS, SPL 89db
w miare gładka charakterystyka, membrana z polipropylenu (chyba tak to sie pisze
Ogólnie dobre wrażenie
Sekcja wysokotonowa
znana wszystkim GTWK 11/100, chyba nie musze sie tu rozpisywac, jednak jak dla mnie ma ona troszke za ostry dżwięk
Obudowa
Obudowa, objętość wewnętrzna 19litrów, przegroda wewnątrz, 16litrów dla GTC. Bass Reflex w tył, strojony na ~47hz. Płyta wiórowa 18mm góra zakończona listewkami, doł to podstawka z płyty wiórowej "obitej" aluminiowymi listewkami w kształcie litery C (idealnie pasują do 18mm płyty). Całość wykończona okleiną. Klejona klejem pattex (polecam). Wewnątrz wytłumienie w postaci Dwu centymetrowej wartstwy watoliny.
Wysokośc 80cm, szerokośc 19cm, głębokość 24cm. Wagi nie znam
Okablowanie / Zwrotnica
Kable to jakies alphardy 1,5mm chyba. Zwrotnica robiona na słuch, po 5miesiącach przeróbek doszedłem do wniosku że najlepiej gra z 6db/oct na GTC (cewka 1,5mH) oraz 12db/oct dla GDWK (kondensator 3,3uF + cewka 0,3mH). Nie wiem jaki podział z tego wychodzi
troszke "nieprofesjonalnie" ale mi podoba sie ich gra przy takiej zwrotnicy 
Wrażen odłsuchowym dokladnych opisywać nie bede bo nie mam do czego ich porównać. Wyrażna góra, troszke za ostra, średnica jak na moje ucho jest ok
moze troszke za sucha, niskie rejestry - średnio. Super nisko ten GTC sie nie zapuszcza ale jak to na 16cm głosnik... chociaż w sumie basu jest wystarczająco. Naprawde nie mam do czego tego porównać 
Koszty
GTC 17/50/1 = 2x 69zł
GDWK 11/100 = 2x 45zł
Wykonanie surowej obudowy wraz z kosztami typu klej itp = 60zł
Oklejenie oraz podstawki = 50zł
Zwortnica + kable + br + terminale ~ 60zł
wytłumienia nie licze, bo miałem je za darmo
Wychodzi jakies 400zł, ale znajac życie wyszło o jakies 50zł wiecej na drobne duperele... a przez rok sie tego mogło uzbierac
Fotki:
Przetworniki
Sekcja niskośredniotonowa
Tonsil GTC (wersja exportowa) 17/50/1 8ohm, zakupione w pudełkach z niemiecką kartą dokumentacyjną
Podstawowe parametry: Qts 0,41, Fs 43hz, Vas 19L, 80Wat RMS, SPL 89db
w miare gładka charakterystyka, membrana z polipropylenu (chyba tak to sie pisze
Ogólnie dobre wrażenie
Sekcja wysokotonowa
znana wszystkim GTWK 11/100, chyba nie musze sie tu rozpisywac, jednak jak dla mnie ma ona troszke za ostry dżwięk
Obudowa
Obudowa, objętość wewnętrzna 19litrów, przegroda wewnątrz, 16litrów dla GTC. Bass Reflex w tył, strojony na ~47hz. Płyta wiórowa 18mm góra zakończona listewkami, doł to podstawka z płyty wiórowej "obitej" aluminiowymi listewkami w kształcie litery C (idealnie pasują do 18mm płyty). Całość wykończona okleiną. Klejona klejem pattex (polecam). Wewnątrz wytłumienie w postaci Dwu centymetrowej wartstwy watoliny.
Wysokośc 80cm, szerokośc 19cm, głębokość 24cm. Wagi nie znam
Okablowanie / Zwrotnica
Kable to jakies alphardy 1,5mm chyba. Zwrotnica robiona na słuch, po 5miesiącach przeróbek doszedłem do wniosku że najlepiej gra z 6db/oct na GTC (cewka 1,5mH) oraz 12db/oct dla GDWK (kondensator 3,3uF + cewka 0,3mH). Nie wiem jaki podział z tego wychodzi
Wrażen odłsuchowym dokladnych opisywać nie bede bo nie mam do czego ich porównać. Wyrażna góra, troszke za ostra, średnica jak na moje ucho jest ok
Koszty
GTC 17/50/1 = 2x 69zł
GDWK 11/100 = 2x 45zł
Wykonanie surowej obudowy wraz z kosztami typu klej itp = 60zł
Oklejenie oraz podstawki = 50zł
Zwortnica + kable + br + terminale ~ 60zł
wytłumienia nie licze, bo miałem je za darmo
Wychodzi jakies 400zł, ale znajac życie wyszło o jakies 50zł wiecej na drobne duperele... a przez rok sie tego mogło uzbierac
Fotki: