• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Konstrukcja obudowy na subwoofer ?

Reakcji
0
Witam jestem nowy :)
Posiadam 3 głośniki Tonsil GDN 30/80/2 chciałbym poświęcić jeden na zrobienie soobwofera
do kina domowego, ale zupełnie jestem zielony jak zaprojektować obudowę chciałbym żeby była możliwie jak najmiejsza żeby bas był głęboki i niski zrobiłem już kilka obudów ale każda gra jakby "ktośmłotkiem walił w skrzynie :-)" niewiem jak uzyskać najlepszy efekt ?
Bardzo proszę o pomoc doświadczonych tu na forum.

PS. Całość będzie zasilać amplituner TECHNICS SA - AX540

Tutaj można pochwalić się własnoręcznie zrobionym sprzętem elektroakustycznym: subwooferami, głołnikami, wzmacniaczami...
najpierw czytasz odpowiednie działy, później ew. pytasz też w odpowiednim dziale, a tutaj to jeszcze daleka droga przed tobą...

"chciałbym żeby była możliwie jak najmiejsza żeby bas był głęboki i niski"

Wykorzystaj dwa głośniki w układzie tandemu. Informacji szukaj na forum.
Obliczenia wykonasz za pomocą Win Pro

generalnie im wiekszy glosnik tym wieksza, potrzebna obudowa. to jak obudowa ma byc mala to trzeba maly glosnik kupic. mozesz probowac to dac do 60-70@35-40 i powinno zagrac. ew wlasnie tandem co by zmniejszyc wymagana pojemnosc

Powrót