• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Konstrukcja podłogowek 3-way

Reakcji
0
Witam ! W Kwietniu mam zamiar zabrać się za budowę kolumn podłogowych (wzmacniacz powiedzmy, że już mam, będzie to gotowy kit LM3886 z trafem 200W 2x24V). Niestety, nie mogę się zdecydować na przetworniki. Dlatego też, proszę Was, drodzy koledzy o pomoc w ich dobraniu. Głównie kolumny mają służyć do słuchania muzyki elektronicznej/house/dance/disco, czyli tam gdzie liczy się mocny bas (nie chcę subwoofera). Czasem też lubię posłuchać trochę rocka. Jak na razie czaje się na przetworniki Tonsil'a, a konkretnie na:
-GDN 20/60/3
-GDM 10/60
-GDWK 9/80 (ten słynny w latach 80 z pomarańczową kopułką i "grillem")

Co sądzicie o tych przetwornikach ? Będą one w stanie mi zapewnić czysty, czytelny dźwięk? Głównie ma to grać "soczyście" i na tyle głośno, żeby zagłuszyć (chociaż nie wiem czy to jest możliwe) Altusy sąsiadów. Nie wiem, jaki wzmacniacz mają, ale słychać czasem dudniący i twardy bas, który niesamowicie niesie się po ścianach). Z tymi głośnikami to pewnie nie możliwe, no ale sam nie wiem. Więc... te głośniki będą ok ? Wyczytałem, że głośnik basowy powinien być ścięty przy 500Hz, ponieważ bardzo słabo brzmi przy 1kHz czy jakoś tak... Tyle, że ten średni tutaj ma pasmo przenoszenia rozpoczynające się od właśnie 1kHz. I jeśli bas miałby być ścięty przy 500Hz, to była by dziura w paśmie 500-1000Hz, prawda ? Więc nie wiem... Może inne przetworniki ? Na pewno nic z STX'a... Jakoś mnie nie przekonują... No chyba, że są jakieś trwałe, mocne i godne polecenia.

Poza tym, nie wiem, czy Tonsil przetrwa do tego czasu, ponieważ jakiś tydzień temu, może dwa przeczytałem w "wiadomościach wrzesińskich" (na pierwszej stronie), że Tonsil mają zburzyć i w to miejsce wybudować kino i centrum handlowe czy coś takiego. Mieszkam we Wrześni, a tutaj właśnie znajduje się siedziba główna (?).

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi ! Pozdrawiam :)

-GDN 20/60/3
-GDM 10/60
-GDWK 9/80 (ten słynny w latach 80 z pomarańczową kopułką i "grillem")
w takie 3way nie ma się co bawić, szczególnie że 20 60 basem nie zabja - wolałbym dołożyć do 20 100 3 , tym bardziej że to 4R głośnik więc zwroty tańsze i łatwiej z LMa napędzić ;]
10 60 to kiepski średniak, tak samo jak 9 80 to kiepska wysokotonówka, a to że w 80' była popularna - popularne było wszystko co było dostępne, niezależnie od tego jak grało ;]

Imho nie ma co robić way gorszych od :
tonsil 20 100 3
tonsil 13 40 2
vifa dx25

Barteek napisał:
i na tyle głośno, żeby zagłuszyć (chociaż nie wiem czy to jest możliwe) Altusy sąsiadów.
to robisz kolumny po to żeby grały czy zagłuszały kolumny sąsiadów ?

Barteek napisał:
Wyczytałem, że głośnik basowy powinien być ścięty przy 500Hz, ponieważ bardzo słabo brzmi przy 1kHz czy jakoś tak... Tyle, że ten średni tutaj ma pasmo przenoszenia rozpoczynające się od właśnie 1kHz. I jeśli bas miałby być ścięty przy 500Hz, to była by dziura w paśmie 500-1000Hz, prawda ? Więc nie wiem...
zwrot nie robi się na oko, tylko na bazie pomiarów.
Barteek napisał:
Może inne przetworniki ? Na pewno nic z STX'a... Jakoś mnie nie przekonują... No chyba, że są jakieś trwałe, mocne i godne polecenia.
akurat niektóre głośniki stxa są o lata świetlne przed tymi głośnikami tonsila...

Już na starcie wyeliminuj 20/60... w BR pogubi się strasznie.
W takim razie co proponujesz ?

to robisz kolumny po to żeby grały czy zagłuszały kolumny sąsiadów ?
Żeby grały czysto, głośno i ładnie brzmiały. No i żeby basu było :)

Wyczytałem, że głośnik basowy powinien być ścięty przy 500Hz, ponieważ bardzo słabo brzmi przy 1kHz czy jakoś tak... Tyle, że ten średni tutaj ma pasmo przenoszenia rozpoczynające się od właśnie 1kHz. I jeśli bas miałby być ścięty przy 500Hz, to była by dziura w paśmie 500-1000Hz, prawda ? Więc nie wiem...

zwrot nie robi się na oko, tylko na bazie pomiarów.
Tutaj miałem na myśli konkretnie tego GDN'a ;)

Imho nie ma co robić way gorszych od :
tonsil 20 100 3
tonsil 13 40 2
vifa dx25
Zapomniałem napisać, że maks za wszystkie głośniki to 300zł (350zł, jeśli będzie warto dopłacić). Oczywiście pamiętam o wygłuszeniu, kablach, zwrotnicach itd. ale na razie skupmy się na głośnikach :)

akurat niektóre głośniki stxa są o lata świetlne przed tymi głośnikami tonsila...
Np. ?

Naprzykład seria AKX :) Ale wracając do Twojej koncepcji dźwięku, domyślam sie że to wygląda: "Ma grać głośno, czysto i basik ma trząść chałupą". Ja bym stawiał na kolumienki 2xarn150 plus jakiś tam wysoki...chodź altusów raczej tym zestawem nie zagłuszysz.

Barteek napisał:
W takim razie co proponujesz ?
post wyżej patrz.
Barteek napisał:
Zapomniałem napisać, że maks za wszystkie głośniki to 300zł (350zł, jeśli będzie warto dopłacić). Oczywiście pamiętam o wygłuszeniu, kablach, zwrotnicach itd. ale na razie skupmy się na głośnikach :)
za taką kasę to zapomnij o sensownym 3way, to mało nawet jak na 2way takie przeciętne...
Zrób sobie kolumny na 2 x arn150 + dx25 lub tanim usherze - www.akkus.com.pl

Te tesle nie będą mulić ?

Po małej lekturze dochodzę do wniosku, że chyba najlepszym rozwiązaniem będą jednak monitorki + sub... Tylko jaki wzmacniacz do tego ? Jaki będzie najlepszy do 200zł ? Może jakiś do aktywnego suba ?

P.S. Dobrze jakby sub kręcił wnętrznościami ;) O ile to możliwe przy kwocie 300/350zł za wszystkie głośniki...

Barteek napisał:
Te tesle nie będą mulić ?
w dobrej budzie grają spoko , haj end to nie jest , ale za taką kasę niczego nie zrobisz ciekawszego.

Barteek napisał:
Po małej lekturze dochodzę do wniosku, że chyba najlepszym rozwiązaniem będą jednak monitorki + sub... Tylko jaki wzmacniacz do tego ? Jaki będzie najlepszy do 200zł ? Może jakiś do aktywnego suba ?
2.1 jest spoko, ale na to potrzeba kasy...

Barteek napisał:
P.S. Dobrze jakby sub kręcił wnętrznościami ;) O ile to możliwe przy kwocie 300/350zł za wszystkie głośniki...
za 300-350zł to wzmaka do suba nie kupisz...

Więc - sub na 8 calach + wzmak - Panel Irka 150w:
-załóżmy głośnik to mds 08 - 150zł z danii, 250zł w polsce
-panel Irka - 270zł
+ buda, bry, pierdoły, wykończenie - razem jakieś 500zł najmniej.
A gdzie wzmak stereo i kolumny ?

rob te kolumny na 2xARN 150 + D27 lub DX25 (do obu sa zwrotnice) i bedziesz zadowolony na dlugi czas

No dobra... A czy ten kit - lm3886, który podałem kilka postów wyżej da radę ?

I ten ARN 4, czy 8ohm ?

tak, wystarczy
2x4ohm polaczone szeregowo. jezeli pod vife D27 to wersja 05 (pod dokladnie takie byla projektowana zwrotnica)

W porządku. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Te wysoko tonowe, które podaliście troszkę drogie. Może coś z Tonsila ? Różnica w jakości pomiędzy Tonsilami a "kreatiwkami" i tak pewnie będzie spora.

150zł za głośniki na kolumnę to mało... Same 2 tesle to już 100zł, więc na wysoko tonówke maks 50zł. Będzie to moja pierwsza konstrukcja, więc nie chce wydawać dużo pieniędzy. A po drugie nie pisałem, że to ma być hi-end... A po trzecie i tak pewnie będzie to grało o wiele lepiej niż to co mam teraz.

tesle to 30x4+ wysyłka = 135zł około.
DXy to 80x2 +10 = 170zł
No i ile razem wychodzi ?
Rób jak chcesz, jesli mówimy że oplaca się te 5 dych dołożyć to tak jest,
bo wiesz - dla nas to możesz słuchać muzyki na głośnikach z radiowęzła...

Przed chwilą jeszcze chciałeś 3 drogi robić , a teraz nie stać Cię na 2 drogi ?
Okaże się zaraz że kupisz samochodowce 10cm za 12zł sztuka ;]

Barteek napisał:
A po drugie nie pisałem, że to ma być hi-end
a nie lepiej zaczac od czegos juz dobrego?;>
tansze to sa GDWK 11/100 ale zwrotnica za to chychodzi drozej
a no i dolicz jeszcze do tego zwrotnice - min 60zl (jak sie dobrze postarasz)

takero napisał:
Okaże się zaraz że kupisz samochodowce 10cm za 12zł sztuka ;]
ale poco przeplacac - na allegro sa po niecale 7zl para :P

Powrót