• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kontakt Uniwersalny - nadaje się do potencjometrów?

Uniwersalny będzie lipny? Mam ten U i chciałem sobie przeczyścić filtry i potencjometry, bo mi czasem przerywa, ale nie wiem czy w ogóle warto..

Ostatnia edycja:
No właśnie nie wiem co robić. Pisze, że ten Uniwersalny jest do: (opis 300ml, ale to chyba jedno i to samo czy 300 czy 60..)
-CZYSZCZENIE WSZELKICH UKŁADÓW ELEKTRONICZNYCH

NA PŁYTKACH , OD STRONY DRUKU I ELEMENTÓW.

- CZYSZCZENIE WSZELKICH URZĄDZEŃ I MECHANIZMÓW

Z ZANIECZYSZCZEŃ POWSTAŁYCH PODCZAS ICH

EKSPLOATACJI np. STARE ZŁOGI SMARNE , ZAPIECZENIA

itp.

-CZYSZCZENIE WSZELKIEGO RODZAJU PRZEŁĄCZNIKÓW ELEKTRYCZNYCH ,

ZŁĄCZ ,

KONEKTORÓW ,

ZACISKÓW ,

PRZEKAŹNIKÓW ,

STYCZNIKÓW ,

GNIAZD itp.

Właściwości smarujące też ma, więc chyba będzie ok? :>

Kontakt uniwersalny zależy do czego, ten preparat jest tłusty i zostawia coś w rodzaju oleju po wyparowaniu reszty. Do wyczyszczenia filtrów,elektroniki itp taniej jest benzyną ekstrakcyjną. do potencjometrów tak jak było pisane kilka postów wyżej kontakt PR

Ostatnia edycja:
A tak w ogóle Kontakt przewodzi prąd? Czy on szybko wyparuje z elektroniki i git?
Polecili mi, żebym potencjometry i filtry przeczyścił Kontaktem, bo czasem mi przerywają. Akurat na stanie mam ten Uniwersalny, bo wiadomo, że jest także z przeznaczeniem do potencjometrów i nie wiem czy go użyć. Czy on pomoże? Wolałbym środkami przeznaczonymi do styków i czyszczenia to zrobić. Chyba, że denaturat/benzyna ekstr. też się do tego nadaje? :D

To 10 zł kosztowało, więc mały koszt.

Ostatnia edycja:
Ten przeznaczony do potencjometrów jest tłusty, jeśli nie nawaliło się go za dużo po czasie większość odparowuje, w potencjometrze polepsza to poślizg po ścieżce.

Ostatnia edycja:
Kontaktem U to ja czyściłem cale płytki, do potencjometrów tylko i wyłącznie kup PR.

hm..20 lat w serwisie i dopiero się dowiedziałem że są jakieś cudowne spraye ..
A ja głupi zawsze wymieniałem .

Tak z ciekawości - w czym ma pomóc jakikolwiek spray skoro warstwa rezystancyjna już wytarta.
święcone h2o pewnie dało by lepszy skutek

Jeśli ścieżka nie ma przerwy, to tylko kwestia pozbycia się w jakimś stopniu zabrudzeń oraz delikatne smarowanie, oczywiście to działa, widać po niejednym potencjometrze.

Kolega nie zrozumiał ironii w moim wpisie .
Żaden potencjometr nie wymaga niczego . Jeśli trzeszczy , jest wytarty to tylko wymiana pomaga to jedyne porządne rozwiązanie. spraye to pudrowanie trupa

Powrót