• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kopiowanie obwodów drukowanych.

Reakcji
2
Witam,

zwracam się z pytaniem do osób obeznanych z Eagle-m. Często trafiają mi się bardzo niskiej jakości skany obwodów drukowanych. Czy istnieje możliwość aby taki rysunek podłożyć jako tło i na jego podstawie odtworzyć układ ścieżek w tym programie ? A może jakaś inna, najlepiej darmowa i prosta w obsłudze aplikacja ma taką możliwość ?

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

ja tam w paincie pogrubiałem ścieżki xD tylko musisz pamiętać żeby zachować odpowiednią rozdzielczość :)

Ja też poprawiałem ścieżki w paincie, później przenosiłem obrazek do worda, ustawiałem rozmiar strony na 100%, przykładałem jeden z elementów projektu (najczęściej jakiś układ scalony) nóżkami do ekranu i tak skalowałem obrazek w wordzie, aby nóżki pasowały do otworów :) To chyba najprostsza metoda.

Instalujesz DipTrace, wstawiasz obrazek, na niego wstawiasz elementy (na zrzucie kolor zielony i niebieskie pady) po pierwszych kilku pod ich rozmiar skalujesz obrazek-masz wtedy pewność że rozmiar pcb OK).
Potem łączysz to ścieżkami i masz.

a ja mam takie pytanie

czy znacie jakis prosty automatyczny sposob na skopiowanie fizycznie istniejacych plytek?
nie mam dokumentacji a we wzmacniaczu brakuje jednego kanalu koncowki mocy... i zastanawiam sie czy jest jakis prosty sposob na skopiowanie tego

a ja mam takie pytanie

czy znacie jakis prosty automatyczny sposob na skopiowanie fizycznie istniejacych plytek?
nie mam dokumentacji a we wzmacniaczu brakuje jednego kanalu koncowki mocy... i zastanawiam sie czy jest jakis prosty sposob na skopiowanie tego
Dobra fotka BW => w AutoCAD nakładzasz ścieżki na innej warstwie => gasisz warstwę fotki i wydruk ;)

Pawel S. chodzi Ci o wzmacniacz Janka z elektrody? Jeśli tak to odezwij się na gg.

tak, o ten wzmacniacz
jezeli chcesz schemat do nie do mnie - ja kupilem gotowa koncowke mocy od coolombo ;)

Nie na temat...
Ale ja mam schemat i wzór płytki :razz: Nawet co nieco poprawiłem bo były błędy na schemacie i płytce :cool:

Powrót