• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Korektor aktywny

Reakcji
0
Jako ze kilka tygodni temu stalem sie wlascicielem pary glosnikow szerokopasmowych ktorych charakterystyka przenoszenia pozostawiala wiele do zyczenia postanowilem zaprojektowac do nich aktywny korektor . Jest to w prosty uklad na wzmacniaczach operacyjnych ze strony http://www.linkwitzlab.com/filters.htm . Na plytce co prawda nie ma wszystkich opcji ale jest mozliwosc zbudowania buffera wjsciowego lub wyjsciowego , korekcja BSC , equalizacja glosnika niskotonowego w obudowie zamknietej , filtr gorno lub dolnoprzepustowy . Mimo ze te wszyskie elementy nie byly mi w sumie potrzebne to uwazam ze plytka powinna byc w miare uniwersalna i tak mozna ja nawet wykozystac jako filtr do suba , ale niekoniecznie jest to kres zastosowania .
Pozdrawiam.img015.jpgimg016.jpgpcb fr eq final.jpgP160811_15.09.jpgP160811_15.08.jpg

No dobra, ale jaką charakterystykę mają te głośniki? Pomierzyłeś je?
No i jaką mają charakterystykę po korekcji? Pytam, bo może więcej napsułeś, niż naprawiłeś ;)

Charakterystyka i pomiary glosnikow to inny temat , nie przejmuj sie tym .
Pozdrawiam.

Mbar ja dopiero wczoraj wieczorem uruchomilem ten modul wiec bylbym wdzieczny bys mi dal chwilke , btw normalnie powinna wystarczyc cewka+rezystor ale fakt trzeba bedzie sie troche pobawic . Na razie prosilbym ograniczyc komentarze wylacznie w temacie korektora .
Pozdrawiam.

Nie bardzo jest co komentować, skoro nie dałeś opisu, za co każdy ze "stopni" odpowiada, ani np. jakie przyjąłeś częstotliwości charakterystyczne.
Nawet nie pofatygowałeś się podać wartości elementów w filtrach!

Jedyne, co można skomentować, to to, że zdjęcia robisz słabe ;)

Akurat od ciebie takiego komentaza sie nie spodziewalem , przeciez podalem strone z opisem wedlug ktorej sie wzorowalem . Przeciez tu nie chodzi o to jakie parametry maja moje filtry i jesli ktos inny bedzie chcial wykozystac pcb to przeciez bedzie je musial dostosowac do swoich potrzeb , na stronie linkwitza wszyskie wzory mozna znalezc .
Mysle ze na zdjeciach widac wystarczajaco duzo .
Pozdrawiam.

Gdybym podal wartosci wszystkich elementow to jaka roznice by to mialo ? Przeciez tu chodzi o sam pomysl i projekt pcb ktorego w sieci nie znalazlem a ktory moze byc pomocny rowniez innym uzytkownikom .

P.S. Mam wrazenie ze nawet nie zerknales na pcb.

Zerknąłem i mam w sumie problem z masami, które są długaśne i latają sobie wszędzie dookoła. Ale jeśli nie zbierają zakłóceń i nic nie brumi, to się liczy bardziej, niż wrażenia estetyczne.

---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post o 22:26 ----------

Przeciez tu chodzi o sam pomysl

Raczej chodzi o to, jaki miałeś problem i jak go rozwiązałeś.
Przed i po. To wtedy ma walory edukacyjne. Gotowe PCB do czegoś tam nie ma.

Moge na niej polozyc tel. kom. , zadzwonic i nie zrobi to zadnej roznicy . Jak wpierw uruchomilem , przylozylem ucho do glosnika to slychac bylo delikatny szum ale okazalo sie ze to szumy wzmaka , wiec jest lepiej niz oczekiwalem.

Mysle ze wiekszosc uzytkownikow po przekierowaniu na strone ktorej link podalem nie bedzie miala problemow ze zrozumieniem do czego sa poszczegolne elementy a jesli nie to i tak bez pytania na forum sie nie obejdze .

UWAGI MODERATORA
Proszę uzupełnić temat albo wyląduje w koszu. Ja też mam poważne wątpliwości co do przydatności projektu płytki i samego działania układu na niej. Wydaje mi się że temat miał by sens w tej zakładce ale jak skończysz całość.

Przeciez pisalem ze temat dotyczy przede wszystkim projektu pcb a nie calego zestawu z kolumnami , tym bardziej ze jeszcze nie wiem czy zostanie ukonczony bo to glosniki szerokopasmowe czyli kompromis .
Nie bardzo rozumiem watpliwosci zwiazane z przydatnoscia projektu , dla mnie koszt zakupu kilku cewek i rezystorow z przesylka zamknal sie w kwocie 400zl a ten modol kosztowal mnie okolo 50zl , juz nie mowie ze uklad posiada o wiele wiecej mozliwosci od prostego ukladu RL i oczywiscie jest to uklad aktywny a nie pasywny .
Rowniez nie rozumiem dlaczego uklad mialby nie dzialac , przeciez takie rozwiazania ukladowe sa stosowane przez wielu konstruktorow od wielu lat . Moze chodzi Ci o projekt plytki ktory twoim zdaniem jest zly , moze chodzi o zaklucenia , moze nie wierzysz w to co pisalem na temat telefonu .
Pisalem juz ze plytka miala byc w miare uniwersalna i jesli ktos chcialby skozystac musialby sam zdecydowac co jest potrzebne lub nie i wyliczyc wartosci poszczegolnych elementow kozystajac ze wzorow ze strony ktora podalem . moze chodzi Ci o wartosci elementow zasilacza ? Jakie uklady scalone ? Moze rozpisac wzory , w sumie niektore z tamtej strony trzeba by bylo przeksztalcic ? Moim zdaniem jesli ktos chcialby zbudowac ten uklad i nie zna odpowiedzi na powyzsze pytania to moze lepiej by nie probowal budowac jakkchkolwiek ukladow elektronicznych zasilanych z transformatora , tym bardziej bez przeszukania czy pytania na forum . Czy jak ktos zamieszcza konstrukcje GC to tez musi zamiescic schemat ktory jest dostepny w sieci , moze to troche nie na miejscu ale twoj temat HECA nie posiadal schematow itp. , bynajmniej sie nie czepiam bo sam z przyjemnoscia czytalem i nie uwazam by jego miejsce bylo w koszu .
Mbar , czy gdybym rok temu zamiescil projekt gotowych pcb do zwrotnic aktywnych w podobny sposob , z ktorego moglbys skozystac to tez bys napisal ze nie ma sensu ?
Moim zdaniem smietnik bynajmniej nie jest miejscem dla tego tematu , to ze wam sie nie podoba to nie znaczy ze nikt inny z niego nie skorzysta ale juz wiecej nie bede sie upieral .
Pozdrawiam.

Ja też mam poważne wątpliwości co do przydatności projektu płytki i samego działania układu na niej.
Dlaczego układ miałby działac niepoprawnie? Cos jest nie tak?
Moim zdaniem tentemat jest potrzebny/ciekawy. Aktywne filtry zadko przedsatwiane sa na forach, mozna wiec popdatrzec ciekawe rzowiazania.

Dzisiaj wprowadzilem pewne zmiany wsparte pomiarami o ktore bylem pytany . W zalacznikach sa pomiary :
1. Glosnik w obudowie bez korekcji ( nieb. on axis , czerw. 15*, zielona po eqalizacji w komputerze ale tylko na probe wiec nieistotna )
2. Pomiar po korekcji (opis w okienkach po lewej)
3. Schemat z wartosciami elementow
Wykozystalem buffer i 2 razy BSC (czesc eq. basu zmienilem na BSC) ktore roznia sie wartosciami elementow , 4 uklad scalony zostal poki co nie wykozystany .
Pozdrawiam.

P.S. Elementy jakie mialem na stanie .img017.jpgFR korekcja final.jpgfa22.jpg

Edit:
Zdjecie 3 jest 1 i na odwrot . Przepraszam ...

UWAGI MODERATORA
Niedługo powstanie temat do wymiany PCB. Przenoszę do w trakcie budowy...

Powrót