• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Korektor impedancji tweetera.

Reakcji
1
Cześć
Potrzebuję zrobić korektor impedancji do głosnika Scan Speak D3004/602000. Przeczytałem na stronie głównej artykuł Yoshiego o zwrotnicach i z zawartego w nim wzoru obliczyłem korektor impedancji dla ww głośnika.
Wartości, jakie mi wyszły to Rk 4,5 om, Ck 4,7 uF.
Teraz mam 2 pytania.
1. Czy mógłby ktoś zweryfikować mój wynik (tzn czy dobre wartości elementów obliczyłem, czy w tak prostym wzorze popełniłem jakiś błąd)
2. Czy taki korektor impedancji przesuwa fazę głośnika wysokotonowego?
Link do karty katalogowej głośnika http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d3004-602000.pdf

pozdrawiam ;)

A Tobie zależy na korekcji piku rezonansowego czy na korektorze wzrostu impedancji w funkcji częstotliwości?

Chyba jednak na korekcji tego piku. Więc trzeba zastosować coś innnego?

---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post o 18:45 ----------

Jeśli ma to być korekcja piku rezonansowego to wyszło mi coś takiego: R=4 ohm, C=47uF, L=1mH. Czy tak miało być?

Zmierz impedancje
Podłącz elementy
Zobacz co sie stało :)

Choc czysto teoretycznie elementy wyglądają bardzo realnie :)

Nie wiem jak SS dba o powtarzalnosc impedancji w swoich glosnikach ale niestety bez pomiarow nic nie zrobisz. Roznice w FS moga sie roznic nawet 20% a to duzo dla takiego korektora.

Powrót