• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kosntrukcja obudowy do Rockford Fosgate HX2 RFD1212

Reakcji
0
hey, własnie dotarl w/wym głosniczek. Teraz zastanawiam sie nad obudowa. Chcialem w sumie dac w zamknietą. ale patrzac na wykres WinISD i biorąc pod uwage ze bedzie to w sedanie to pomalu mysle ze bedzie to BR.

Producent proponuje 35,40L dla zamknietej i BR 56,63L ze strojeniem na 35Hz.

co mowicie na BR w 65L ze strojeniem na 27Hz i subsonic 25Hz (jesli sie uda cos znalesc) ??

jedyne parametry ktore dało mi sie zdobyc:
QTS 0,39
FS 24
VAS 120
Xmax 14mm
sensitivity 88
RMS 500

Maxymalny litraz okolice 70L.

Ktos cios ciekawego zaproponuje ??

Pozdrawiam
Dawid

dvd84 napisał:
co mowicie na BR w 65L ze strojeniem na 27Hz i subsonic 25Hz (jesli sie uda cos znalesc) ??
dwa słowa - bez sensu :)

po co ten subsonic ?

skoro są zalecane budy to po co kombinować jeśli nie masz odpowiedniego doświadczenia? (sam fakt zadania tego pytania o tym przesądza :P )
winisd to nie wszystko...

heh ;) no bo ponizej 25Hz dlugie odpowiedzi impulsowe ;)

no jak niczego ciekawego sie nie dowiem to wezmę to zalecana przez producenta.

dvd84 napisał:
heh ;) no bo ponizej 25Hz dlugie odpowiedzi impulsowe ;)
winisd boli jak widać ;]
Dajce spokój tym symulacjom, przecież każdy wie że w tym programie jednym z najlepszych głośników jest stx 27 150 - w 80l i niskim strojeniu mach charkę równą jak stół do 23Hz , tylko co z tego ?
Po to wlaśnie są te gotowe projekty obudów - jeśli ktoś nie wie jaką obudowę wykonać to może rozwiać prosto swoje wątpliwości.
Nic nie stoi na przeszkodzie by kupić wiór na dwie budy i sobie porównać brzmienie , koszt to parę dyszek, chyba się opłaca ?

no WinIs niby boli, ale np producent podal ze przy Litrazu 56,63 i stojeniu 35Hz port o srednicy 10,16cm powinien miec dlugosc 27,30cm. WinIsd wylicza ten port na 26,99cm czyli zbytno nie kłamie niby.

dvd84, może producent zakłada że wlot jest nieco zaokrąglony, a winisd nie ? :)
Zresztą - taka różnica nie ma znaczenia.

dvd84, do liczenia tuneli winisd sie nadaje. ale do niczego wiecej!
nigdy nie patrz na group delay lub inne wynalazki - to poprostu nie ma powiazania z glosnikem!

dvd84 napisał:
no to miałbym prosbe, jesli posiadacie lepsze programiki to wrzuccie prosze te dane i zobaczcie co tam dobrego wychodzi.
A ja mam propozycję. Zamiast opierać się o symulację, niezależnie jak dobry(i drogi) byłby program w którym to robisz, skorzystaj z tego co proponuje producent.
Myślę, że do takiej serii jak HX2 rockford przerobił sporo obudów w praktyce i podał w których wg nich najlepiej to brzmiało.

Podobnie jest z ludźmi, którzy kupują suby RE Audio i nie chcą wierzyć, że te głośniki potrafią poprawnie zagrać w takich małych obudowach.
Słyszałem RE-10 w dedykowanej i nieco większej obudowie zamkniętej i osobiście jestem za tym, że jak nie ma się doświadczenia, to najlepiej zrobić skrzynie wg tego co zaleca producent.

dvd84 napisał:
no to miałbym prosbe, jesli posiadacie lepsze programiki to wrzuccie prosze te dane i zobaczcie co tam dobrego wychodzi.
nie ma takich, głośników z definicji się słucha , a nie w programach symuluje.
dvd84, tak jak mówiłem, zamiast bawić się programami kup wióru na parę obudów i nieco rur pvc - przerobisz parę aplikacji głośnika, dobierzesz najbardziej Ci pasującą.

Powrót