• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kostki TDA prosto i tanio... 2.0 i 2.1

ja chętnie przygarnę obudowę ;D

---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post o 21:00 ----------

może warto pomyśleć o tym żeby nie montować potencjometrów, bo każdy inaczej to zaadoptuje i po prostu potencjometr na przewodzie można zawsze przylutować, a tak to można płytkę zmniejszyć

Ja nigdy więcej nie zamontuję potka na kablu. Poza tym dwa centymetry w tą czy w tą to chyba niewielka różnica.

No to wygląda na to że będę projektował PCB jeszcze raz :d Podaj rozstaw tych potków i wymiary obudowy to dopasuje

Mogę podesłać, ale nie będzie to koniecznością. Szybciej zamówię front pod to co zrobiłeś, niż Ty pode mnie zrobisz rozstaw potków.. ;) PCB będę trawił sam, bo potrzebuję nieco ponad 140mm szerokości pcb, aby ją elegancko wmontować w obudowę.

Na dzień dzisiejszy to co masz zrobione wydaje się być ok.
Jedyne co mi mnie zastanawia to wysokość kondensatorów zasilająch... Może da się przestawić D2, tak aby w razie konieczności kondensatory zasilacza położyć na pcb?

ja chętnie przygarnę obudowę ;D
Jedna będzie mi zbędna, więc możesz ją wynegocjować... :)

jedna ważna uwaga - dioda zabezpieczająca owszem, zabezpiecza układ przed odwrotną polaryzacją, jeśli ktoś nie zamontuje mostka i będzie zasilać tylko z akumulatora
ale jak ktoś będzie chciał zrobić "uniwersalnie" to mostek jednak chyba padnie.... ;)

Na dzień dzisiejszy to co masz zrobione wydaje się być ok.

Ok to Ci to wyśle :)
Jedyne co mi mnie zastanawia to wysokość kondensatorów zasilająch.

W razie czego możesz zamontować D2 od strony druku lub jej nie montować licząc się z tym że wszytko pójdzie z dymem jak zamienisz + z - :)

jedna ważna uwaga - dioda zabezpieczająca owszem, zabezpiecza układ przed odwrotną polaryzacją, jeśli ktoś nie zamontuje mostka i będzie zasilać tylko z akumulatora ale jak ktoś będzie chciał zrobić "uniwersalnie" to mostek jednak chyba padnie....

Jak będzie mostek to nie ma możliwości żeby zamienić biegunowość :) ale zasilanie przez mostek przy stałym się nie opłaca bo to strata 1.2v zasilania.

Ok to Ci to wyśle :)
W razie czego możesz zamontować D2 od strony druku lub jej nie montować licząc się z tym że wszytko pójdzie z dymem jak zamienisz + z - :)
Jak będzie mostek to nie ma możliwości żeby zamienić biegunowość :) ale zasilanie przez mostek przy stałym się nie opłaca bo to strata 1.2v zasilania.
chodzi mi o pozostawienie możliwości zasilanie z trafa przez mostek oraz z aku bezposrednio - czyli 2 złącza a nie jedno
jeśli jest taka możliwość, to prędzej czy później ktoś ten mostek upali

Jak będzie mostek to nie ma możliwości żeby zamienić biegunowość ale zasilanie przez mostek przy stałym się nie opłaca bo to strata 1.2v zasilania.

chodzi mi o pozostawienie możliwości zasilanie z trafa przez mostek oraz z aku bezposrednio - czyli 2 złącza a nie jedno
jeśli jest taka możliwość, to prędzej czy później ktoś ten mostek upali

No mam nadzieje że nikt nie wpadnie na pomysł podłączanie jednocześnie aku i trafa

Dobra uwaga. Przydałby się patent z włącznikiem 3pozycyjnym (aku, wył, zas z trafa), gdzie przy załączeniu aku omijamy mostek.

Nie na temat...
heh, to możecie mi kliknąć "DZIĘKI" - będę miał chociaż jedno....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To może tak ?
44834340.jpg

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:21 ----------

Tak można podłączyć bezpiecznie i AC i aku jednocześnie. Wadą jest strata mocy na diodzie ale to typowo nie powinno być więcej niż 0.2-0.4V.

Taki schemat pasuje. Diodę możesz wywalić, bo jak założy trzy-pozycyjny łącznik jednobiegunowy to nie ma możliwości żeby jednocześnie załączyć zasilanie z sieci i aku.

raven1985 Coś nowego w temacie? Już płytkę udało Ci się skończyć i czy udostępnisz tutaj projekt z PCB?

No to zaszalałem... Byłem wczoraj w elektronicznym i zostawiłem na ten projekt 61zł... (bez przyrządów do trawienia i laminatu)
Sama kostka 14,9zł, ale za potki zapłaciłem prawie 3dyszki. Teraz jestem całkowicie uświadomiony, że czasem zapas typowych elementów przydaje się zamówić w sieci.

a moze zeby bylo jeszcze taniej to zamontowac calosc na czyms takim http://stx.pl/terminal-10.html ? kupilem kiedys troche wekszy i niemapietam skad..

spokojnie zmiesci sie calosc, zeby ulatwic montarz mozna by jednak umiescic potencjometry itp na plytce ;)

Powrót