Zaraz, zaraz panowie. Cos mi sie wydaje, ze umknela Wam chyba najistotniejsza rzecz w konstrukcjach 2.1. Niech mi ktos powie, jaki jest sens korzystania z aktywnego suba z filtrami, ktore NIE posiadaja filtrow gornoprzepustowych dla glosnikow satelitarnych? Z tego co widze to ten projekt takich filtrow nie posiada, tak samo nie posiada tego Irkowy panel i setkich innych. Wg mnie jest to niewlasciwie postepowanie. Zamiast zmniejszac zniekszaltcenia dzieki zastosowaniu subwoofera, to tylko je powiekszamy. Do tego dochodza problemy fazowe przy zgraniu basu suba z kolumnami, ktore nadal beda generowac bas i niepotrzebnie sa narazone na zniekszalcenia. Wyjatkiem od tego jest chyba tylko sytuacja kina domowego i amplitunera, ktory sam aktywnie wytnie bas z satelit.
Nie rozumiem tez takiego poniewierania pasywnym 2.1, jesli jest to jest zrobione dobrze, a my dysponujemy dobrym wzmacniaczem to mozemy osiagnac lepsze rezulaty niz z takiego niepelnego ciecia aktywnego. Zobaczcie jak to jest realizowane w sprzecie studyjnym, bo z tego co widze to te popularne rozwiazania domowe przypominaja zawracanie kijem wisly.
Podsumowujac, jesli subwoofer posiada aktywny, regulowany filtr dolnoprzepustowy, to w torze niskopoziomowym MUSI znajdowac sie rowniez filtr regulowany gornoprzepustowy dla glosnikow glownych, satelitarnych.