• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

koszta wzmacniacz 2x150 w w rms

Reakcji
0
witam.
po rozważaniach doszedłem do wniosku że sprzedam wzmacniacz onkyo a-8420 bo jest za słaby :(
teraz mam pytanie....przeglądając ceny zestawów "a la kit, zrób to sam" znalazłem końcówkę na mostku tda (dokładnie ne 022).... ma to niby w mostku 200 wat, kosztuje 75 zł bez przesyłki.....
czy warto??
jakie trafo do tego i zasilacz?
a może ktos jest w stanie złożyć takie coś (końcówka+zasilacz+jakieś drobne regulacje volume, balance i tonów)

Camil to jakbyś się przesiadał z malucha do poloneza. Zostaw onkyo, bo do normalnego słuchania wystarczy. A mostek TDA jest kicha. Lepiej zrób uniampa albo kup coś gotowego o ile chcesz tak bardzo zmieniać. Nic na scalakach, bo to jakości ma wręcz zero.

Dokładnie to jakbyś się cofnął wstecz(jakośc). Po za tym z tego mostka 200W RMS raczej też nie będzie.

szkoda ze ludzie jeszcze sie nabieraja na magiczne 200W z mostka TDA.
Oczywiscie mostek TDA bedzie mial wyzsza moc niz ten wzmacniacz tylko ze co komu po samych scalakach TDA. A gdzie obudowa, trafo i reszta ktora ma onkyo?

camil1987, lepiej wypruj flaki z tego ONKYO i włóż do środka UniAmpa zaprojektowanego przez Irka ( elementy elektroniczne: ~100 zł; PCB: ~30 zł; trafo 2x35VAC na jałowo: ~170 zł; jakiś KIT przedwzmacniacza: ~50 zł )
Z drugiej strony wydaje mi się, że przy odrobinie chęci i kombinacji można w tym ONKYO podmienić tylko końcówki mocy i dodać im odpowiednie zasilanie. W ten sposób zachowasz pełną funkcjonalność obecnego sprzętu.

Powrót