• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kształt dźwięku

Reakcji
0
Kiedyś, parę lat temu ktoś tutaj wkleił link do filmiku na YouTube:
płaska powierzchnia była wprawiana w drgania (pewnie przez przymocowany głośnik), a wysypany na niej pył układał się w różne geometryczne kształty, zależnie od częstotliwości drgań.

Za chiny nie mogę tego znaleźć, pomoże ktoś? :)

hehe kiedyś faktycznie było gdzieś coś takiego nawet swego czasu chciałem się z czymś takim pobawić :) Generalnie teoretycznie jest to proste do wykonania - dawcą "napędu" może być głośnik i jakiś wzmacniacz + płytka - z tego co wiem to częstotliwości trzeba "złapać" indywidualnie dla każdego układu

Shiver napisał:
Taka ciecz to nic wielkiego... Mieszasz mączkę kukurydzianą z wodą w odpowiednim stosunku (ostatecznie wyjdzie też z mączką ziemniaczaną) i już masz ciecz z której możesz uformować w dłoniach kulki albo połamać sobie palce próbując włożyć do niej bardzo szybko rękę :D

tak ogólnie to to dziś sprawdziłem z kolegą... ale, iz niemieliśmy idealnie prostej blachy to wzorki nie wychodziły idealnie ale coś widać było ;) Powiem Wam, że fajny efekt :mrgreen:

Powrót