• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kształt] Poomysl na sub'a?

Reakcji
0
Ksztalt... ma ktos pomysla ? jakis fajny ... tak zeby wygladal na normalny a na drugie oko juz nie ... sam nie wiem jaka kolejnosc ale musi pasowac do zestawu eltax'a czyli jasne drewienko ale chce zeby byl nowoczesny i w miare trzymal sie calego kompletu 5.x
czyli takie mieszanie... konserwatyzm i nowoczesnosc i kurde sam nie wiem co.. ladne mieszkanie bez surowosci ikei a jednak nie PRL'owskie 8m2... beton... i wez tu cos komus zrob:(

Myślę ze nie masz co udziwniać bo będzie brzydko szkrzynia normalna ew z zaokrągleniami. Nie ma co kombinować z bardzo wymyslnymi kształtami bo będzi nie fajnie
NIe wiem jak wyglądają zestawy eltaxa ale mi sie podobają suby b&w z zaokrągloną górą.
A takto to możesz zrobić np bardzo wąski i głęboki, takiego jeszcze nie było, głośnik i BR z przodu
. Całkiem fajne też wyglądają wąskie głebokie ale z głosnikeim z boku a BRem z przodu

Witam. Ja mam fajny pomysł: Obudowa w kształcie walca z głośnikiem zamocowanym od spodu. Taką obudowę mam zamiar zrobić do mojego następnego suba. Będzie dośc kosztowna, ale co tam. ;)
P.S. Widziałem także ciekawą obudowę w niemieckim magazynie Hobby HiFi. Był to sześcian, w którym dodano płytę po przekątnej dzieląc go na pół. Powstały dwie komory - na jedną pracował głośnik, a druga komora miała powycinane okrągłe otwory, przez które przedostawało się ciśnienie.

hmm...kiedyś myślałem nad zrobieniem suba w kształcie ściętej piramidy(czyli bez czubka:P) z głośnikiem na spodzie i BR na górze eventualnie w jednej ze ścianek

Mam projekt muszli na suba ale moze ktos zrobi suba w pufie do siedzenia (bedzie maskowalny).

na jednych ze stron widzialem suba ktury byl umieszczony jako noga stolu...nie byla to taka typowa nnoga bo slul nial ja tylko jedna dosc dluga i na tyle szeroka ze ktos wlorzyl w nia glosnik..."noga"ta byla do tego jak by falowana..

bardzo ciekawie to wygladalo....

Subwoofer w kształcie muszli (klozetowej)...hmmm..............to moze być ciekawe, maskownica z "klapy", jest też ramka ozdobna z "deski", BR mozna wyprowadzić tą rurą odpływową.....................8-)
Czekam na fotki gotowego

Nautilus powiadasz, super tylko strasznie cieżko cos takiego zbudować, cieżko policzyć ale za to jaki efekt. Jeśli kiedyś sie tego podejmiesz czekam na opis.
B&W robi to z jakiegoś sztucznego tworzywa...

Policzyć raczej bym niedał rady,ale zawsze można tam nalać wody i juz wszystko wiadomo.

Nie Nki byles kiedys nad jakim cieplym morzem? Cos innego jakby patrzac z boku stoizek z boku ma szczeline i takie wypustki.

koles zrobil kiedys suba o podstawie 30x30 i wysokosci 220cm;] byl to band-pass 4tego poziomu ;]
pozdro

nie nie to ma byc jak najbardziej kompaktowa obudowa itp ...tak normalnie ...tylko nie wiem czy ja jestem normalny :d

TatoTurbo, mam kilka pomyslo ktrymi mugl bym sie podzielic ale jak mozesz to przesli mi link albo fote tego zestawu co by mog go sobie zobaczyc
i na jakim glosniczku

A ja mam fajną rure pvc od studni głębinowej o średnicy ok.25cm i przymierzam się zrobić push-pull na es200.Jak się Wam to widzi?
PZDR

nie nie byle nie walce ...jakos mi sie to nie podoba to musi miec plaszczyzny itp
(pamietam kiedys byl taki olbrzym kinie Relax u nas oooojjj mial pare metrow ale widnial magiczny napisa na niam czyli Bose :) )
i jakos mi sie to nie podobalo...
Natomias bardzo podaba mi sie ten sub:)
http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=305
i bede sie nanim wzorowal bo to ma byc cos normalnego itp
i dalej poprosze o jakies sugestie optyczne bo naped bedzie inny niz w prezentowany przez EZA :D
ale sam buda jest na medal wyglda masywanie jak sznaucer i jest sliny jak pitbull :D
tak ma byc :)))

Powrót