• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kształt skrzyni suba, a fala stojąca

Reakcji
0
Witam. Mógł by mi ktoś powiedzieć jak to jest z tą falą stojącą w subie? Może wystąpić czy nie? Jedni mówią że tak, a inni że nie występuje w subwooferach... Mam w planach zrobić skrzynie 30x30x30 (bardzo podoba mi się wygląd takiej "kostki") i nie wiem czy to dobry pomysł

w takim qiubie może (jak nie na pewno) powstanie fala stojąca, ale z zakresu częstotliwości którymi SUBwoofer już nie emanuje.... (okł. 500hz jeśli 30cm to wymiar wew....)

Prędkość dźwięku to 344m/s podzielić przez dł./odległość = Hz (częstotliwość)

Oczywiście że nie, ma to znaczenie dla głośników pracujących w szerszym paśmie. Więc śmiało buduj :)

Tak jak powiedział Kolega Shiver, buduj śmiało i bez krępacji :) występować będą, ale wyższę harmoniczne, tyle że ich natężenie będzie tak znikome że nawet sprzęt pomiarowy tego nie wykryje :)
A co tam planujesz wpakować?

Dzięki wielkie, bardzo mnie to cieszy:) mam zamiar tam wsadzić stx 22/200/4 i do tego panel Tonsil mający 100w rms

Powrót