• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kto mi coś poradzi

Reakcji
0
Siemka.mam problem bo posiadam głośnik firmy STX GDN-27-300-4-SC i nie wiem dokładnie jakiej objętości obudowe powinnienem zrobic czy mógłby mi ktoś w tej sprawie pomóc??????

[ Dodano: 2005-11-11, 15:38 ]
moze ktoś mógłby mi obliczyc jaka obudowa nadaje sie na to cudo

buda - 45l ,
strojenie 35hz,
co daje bass reflexy o wymiarach (średnica x długość)
10 x 35
9 x 28
8 x 21
7 x 16

mniejszej średnicy nie dawaj...
masz szczęście że wyjątkowo mi sie nudzi :D

[ Dodano: 2005-11-11, 15:41 ]
a następnym razem uzyj opcji "szukaj" ...
bo inaczej Cie zjadą ....

dobra jest jak ci tak radzi osba z napisem specjalista to raczej zrob tak jak ci mowi a jak nie to sobie policz

45L to dla serii 300 troche za dużo, to buda idealna wrecz dla 27-150. Moim zdaniem dla serii 300 optymalne są obudowy z przedziału 30-40L, strojenie można dać na 35Hz.

Ale trzeba przyznać że o tym głośniku było mało na forum. Proponowane są aplikacje od nawet 25 l do 45l . Ciekaw jestem, czy ktoś go juz zaaplikował, i w jakiej obudowie i najważniejsze jak sie sprawowal. Symaulacje pokazuja troszke dziwne charki, ale wiadomo idealnie nigdy nie bedzie. Ciekaw jestem tylko jak on sie w RZECZYWISTOSCI sprawuje???

Ale chyba testy mozna zacząć od 35-40l i odpowiednio 30-40Hz

takero, z tego co wiem to Tas ma 27-150 8ss. W dodatku z wygiętym koszem i trocinami walającymi sie w układzie magnetycznym :|

takero, hehe no to ciekawe bo mi prawie codziennie suszył głowe swoimi perypetiami z tym 27/150 8ss :/ dobierałem mu strojenie, liczyliśmy obudowe a i tak zrobił inna... przez co mu BR wystaje teraz z 5 cm z obudowy :|
Niezła panike miał jak trociny mu wpadły do nabiegunnika prze otwor do chłodzenia cewki

Ale kto go tam wie... :/

Ja mam 27/300/8 SS w 38 litrach brutto i bardzo mi się podoba. Bas jest super kontrolowany i schodzi wtedy kiedy trzeba. Ale narazie napędzia go wieża 15Watt (rzeczywiste 5W). Napiszę więcej jak dostanę lepszy wzmacniacz (mostek tda).

Dopiszę, że gra on w 10m kw. Zależy mi głównie na kontroli a nie zejściu. 40Hz to max co można tu usłyszeć. W tej roli spisuje sie bardzo dobrze.

Ja mam 27/300/8 SS w 38 litrach brutto i bardzo mi się podoba. Bas jest super kontrolowany i schodzi wtedy kiedy trzeba. Ale narazie napędzia go wieża 15Watt (rzeczywiste 5W).
to ty jeszcze nic nei wiesz o tym glosniku i jak on gra;p 5W na stxa?:)

Powrót