• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Która opcja lepsza.

Reakcji
0
Witam jak już wcześniej wspomniałem jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Wiec tak mam zamiar zrobić soobwofer, na sls 263 obudowa to ok. 50 l br sr10 cm długość ok. 35 cm napęd to 200 w wzmacniacz na mosfetach. A głównym pytaniem jest gdzie lepiej umieścić głośnik, która z opcji będzie miała najlepszy efekt pierwsza to br i głośnik na przedniej ściance tak jak w subie Przemka. Druga opcja to umieszczenie głośnika tak, że promieniuje w podłogę a br z przodu. Zależy mi na niskim i głębokim basie. Bardzo proszę pomóżcie.Dzięki i pozdrawiam.

Marcin ja:
* Glosnik w podloge to bardziej rownomierny bas.
* Glosnik do przodu to glosniejszy bas - lepszy w duzych pomieszczeniach w przypadku jak jest ustawiony w kierunku sluchacza.
* ja bym dal glosnik na przedniej sciance i br na bocznej. Bas nie lubi symetrii.

"głośnik w podłoge" sprawdzi się jeżeli masz kafelki albo panele, jeżeli masz dywan to raczej nie. Chyba, że pokombinujesz:)
Bass refleks, jego umieszczenie na różnych ściankach może poprawić dźwięk, ale również może 'jakoś' niemiło zniekształcić

ja bym dał wszystko na przedniej, ale to moja subiektywna opinia

Bardzo ladne te zaokraglone kanty :D(niewiem jak to napisac)
jak sie to robi? i czy mozna na to potem jakos fornir wygiac... :)
pozdro

ponoć (ale nie jestem pewien) można zwilżyć wodą kawałek forniru i wtedy się fajnie dopasowuje, tylko nie wiem czy nie popęka i jak to docisnąć:)

ale ogólnie się da może ineczej:/

Dzięki wszystkim za odpowiedz. Mam jeszcze takie pytanie do, Zajaranyy, jeśli postawie sub z głośnikiem skierowanym w duł w pokoju gdzie jest dywan, ale na tak zwanym cokole z marmuru lub z czegoś podobnego to czy efekt będzie taki jak by stał na panelach czy też nie?

UFOK tolerancja 10litrow to troche duzo hm.
No ale widac ze podchodzisz do zagadnienia poowazniej niz napisales bo widac b ladny frez i uzyles pozadnych plyt.
Az jestem ciekaw efektow tej pracy.Dales gdzies to powycinac?
Jesli nie to poisz technologie.

szczerze to nie wiem, ale widzaiłem dość drogie subwoofery zrobione właśnie w taki sposób czyli głośnikiem w dół i na cokole z np drewna. Czyli to moze być dobre rozwiązanie, możesz popróbować. Ja osobiście lubie patrzeć na głośnik jak pracje. :):)

To dobry argument też lubię patrzeć jak pracuje głośnik miałem nawet taki pomysł żeby umieścić go na górnej ściance a br.z przodu.Oczywiście żeby zabezpieczyć głośnik to jakaś płytkę z pleksi nad nim, ale to chyba nie było by dobre rozwiązanie. Co o tym myślicie?

POZDRAWIAM!!!

MarekW, Wdarł się błąd miało być oczywiście 58-60 litrów :) ...sorki

Co do technologi to mam to szczęście, że takie elementy wycina mi maszyna HOMAG. Wkładam arkusz MDF wysyłam rysunek z CAD'a i wyskakuje gotowy element.

hooh ale ci zazdroszcze ze masz takie dojscie bo za to masz sporo roboty mniej a ciac wyrzynarka dechy i bez frezarki sie bawic to jest tyle roboty ze mnie juz skreca ;]

vip, Wiem, wiem ...niestety nawet mi nie wypada proponować "decydentom" żeby robili mi większe ilości.

ALe płyta faktycznie pięknie wycięta :)

Na koniec okaże się ze proces technologiczny twojego subka będzie identyczny jak sklepowego :P

Hyh, a ten pomysł z pleksją to raczej zły pomysł :)

a moze mial na mysli wystawienie plexi na kolkach i dodatkowo wyciac w nim tribale albo inicjaly swojej pieknej dziewczyny/zony ponad glosnikiem wiec nie wiem skad slowa: "Hyh, a ten pomysł z pleksją to raczej zły pomysł :)"
mysle ze takie rozumowanie jak twoje to mozna zmaknac w plexi :P proponuje 30mm.

Oczywiście, że nie chciałem zakryć całego głośnika myślałem o np. trzech cienkich paskach zamocowanych 3-4cm nad głośnikiem

Powrót