• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Które głośniki wybrać ?

• Autor wątku Autor wątku ZB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ZB

Reakcji
0
Witam
mam problem chce kupic głosniki kina domowego, nie znam sie na tym jestem tu nowy, i widze mnóstwo specy (uznanie),
mam około 1000 zł i zastanawiam sie które głośniki będą lepsze ?
Kolumny AudioMega BRX - 250 podobno na STX
może zreszta podam link

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40445646

czy Tonsile Fenix: też podaje link

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41297836

a może to zły pomysł i wybrać coś innego ?

jaki do tego dopasować amplituner żeby nie był za drogi ale też nie był szmelcem :)

pozdrawiam i dziekuje za wszelką okazaną pomoc :)

Po pierwsze to jest forum diyaudio czyli tworzenia kolumn samemu ale mniejsza z tym

ja jak już byłbym zmuszony do wyboru czegos z tego co podales to wybrałbym zdecydowanie tonsila, nie wiem jak gra ale zestaw jest wyposażony w subwoofer czego nie mają te audiomega

a co do wzmacniacza to najlepiej od razu jakiś amplituner 5.1 taki żeby dawal minimum 60 wat / 8 ohm na kanał (szkoda, że nie wiadomo nic więcej o tych kolumnach)

Ten zestaw tonsila byl testowany chyba w "audio" i wyszedł calkiem niezle (ale z tego co pamietam kosztuje ok 1500zł). Mial oczywiscie pare typowych dla tonsila wad - np sprezynkowe zaciski kabli- ale brzmieniowo ok. Testowany byl z jakims ampitunerem Kody, ktory tez mial niezla recenzje (generalnie Koda ma zawsze dobry stosunek jakosci do ceny)

Niesyszalem zadnej z tych kolumn , ale osobiscie tez kupilbym Tonsila, dynamika dzwieku jest nieporownywalna do glosnikow STXa.

również polecam tonsila. jednak zamiast odrazu kupować cały zestaw 6 kolumn, na twoim miejscu rozważyłbym opcje stereo -dwie lepsze tolumny np. tonsile maestroII lub czat130. tych super budżetowych eltaxów lub jamo nie polecam, bo to zestwy które jakością dźwieku nawet do pięt nie dorastają tonsilowi.

Jaki amplituner do tych glośników

Jaki amplituner do tych glośników

Dzięki za pomoc,
teraz mam problem jaki kupic do tych głośników amplituner ?
jaką moc powinien mieć i co najlepiej kupić
Zestaw ten ma służyć przedewszystkim do gier i filmów.
Filmy są w AC3 więc tu nie ma problemu bo kazdy praktycznie amplituner
obsługuje AC3, co z grami , w grach jest EAX a nie widzialem amplitunera z
obsługą EAX, co powinien mieć taki amplituner żeby z grami EAX współpracował
i czy powinien mieć THX ?
pozdrawiam/Zb

to jaki kupisz ampli zależy tylko od kasy jaką dysponujesz. polecam sprzęty sprawdzonych producentów np. denon, onkyo, yamaha, harman/kardon. obecnie nawet podstwaowe modele dysponują niemalże wszystkimi dekoderami wiec nie ma znaczenia który model wybierzesz i tak sprawdzi sie w połaczeniu z dvd lub komputerem. amplitunery nie posiadają eax, z to dysponują wieloma trybami dsp. certyfikat thx posiadają najwyzsze modele za naprawde grube pieniądze i według mnie zwykły słuchacz nie potzebuje az takiego drogiego sprzetu zwłaszcza jeśli ampli ma grac w połaczeniu z kompem.

nie ma amplitunerów z obsługą eax bo nie potrzeba , pozatym to jest nierealne .Musisz mieć karte dzwiekową w kompie która obsługuje eax (wer. 1.0 ,2.0, 3.0) i wyjście SPDIF czyli cyfrowe (elektryczne bądż światłowodowe), łączysz sprzęty jednym z dwóch (jak zwykle kompromis: cena albo jakość) przekierowujesz dzwiek w opcjach karty dzwiekowej na spdif , w amplitunerze ustawiasz na AUX czy jakoś tam to sie bedzie nazywać i gra muzyka.Wsjo

Powrót