• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Które osiemnastki wybrać

Tego chyba LuSzTi polecał,

Chyba jednak nie. Był w okazjach, ale tak żebym od razu polecał to nie bardzo.
Wavecory mają trochę nijaką średnicę więc potrzebują niskiego podziału.
SB Acoustics z serii papierowej słyszałem na AS i bardzo mi się podobają. Razem z ich kopułką może być bardzo fajne granie :)

Pomyliłeś się Marian;) ,LuSzTi pisał o głośnikach które wystawiłem na sprzedaż L18RNX/P,zakupione w polinku{cena 340zł za szt.)
Jako że miałem głośniki wspomniane wyżej to coś skrobnę.
SB17nrx kupiłem go z myślą o zastosowaniu w tl.Puszczony pełnym pasmem grał bardzo ładną średnicą,jak szerokopasmówka.Głośnik ma bardzo miękie zawieszenie górne.Następnie robiłem próby w obudowie tl z filtrem,obudowa strojona na 30 kilka Hz.I w takiej obudowie zachowywał się niepokojąco,miał bardzo słabą wytrzymałość mocową,myślałem że go wypluje.I żeby nie było, nie jestem szalonym małolatem, tylko już coraz więcej siwych włosów na głowie i natężenie dzwięku było niewielkie.Jak dla mnie głośnik do monitora oz lub niewielkiej podłogówki br i bez szaleństw z gałką volume.
W między czasie dotarły do mnie wspomniane seasy L18rnx/p a że obudowy monitorów były u marko3t,to postanowiłem sprawdzić jak się zachowają w tych tl-kach.
I tu całkowite zaskoczenie.Pomimo że jest to głośnik z typowymi parametrami do monitora,nie miał najmniejszych problemów, w dużo za dużej obudowie.
Można było podkręcić wzmacniacz a na głośniku nie robiło to najmniejszego wrażenia.
W docelowej obudowie ok.14-15l gra szybkim basem,potrafi fajnie kopnąć(pokój 18m2)i ładną średnicą.Pewnie nie bez powodu stosuje go Harpia w swoich konstrukcjach.Powstało też sporo konstrukcji zapha i misiomora z tym głośnikiem i nie spotkałem żadnej negatywnej opinii na temat średnicy.
Potrzebuje przyzwoitego wzmacniacza(łyka waty jak pelikan):). Mnie bardziej się podoba w połączeniu z tekstylną kopułką,ale to już osobiste preferencje.

Powrót