• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ktore radio? jakie glosniki?

Reakcji
0
Witam!
Kolega mnie poprosił o pomoc w CA lecz moja wiedza nie wystarczy, wiec zwracam sie do was:)

Radio Clarion bez mp3 do 850zl. Które z tych polecacie?
http://www.allegro.pl/item97006790_clarion_dxz928r_hi_end_za_taka_kase.html

lub

http://www.allegro.pl/item97756088_clarion_dxz828rx_limited_24_bit_rewelacja_od_ss.html

Glosniki do 600zl wiecej nie ma i nie bedzie. Cena jak najblizsza tej kwocie.
I tu bym poprosił o jakies typy i jakis skromny komentarz.

I do tego wzmacniacz jakis 2 kanalowy, niestety budzet srkomny max 330zl. Moze byc jakis uzywany byle mial dobra jakosc dzwieku. Moze cos z tych

http://www.allegro.pl/item97085668_high_end_wzmacniacz_clarion_apa4400g_4_kanalowy.html

http://www.allegro.pl/item98037321_clarion_a1200_560w_max_280w_rms.html

Samochod to Honda Acord. Drzwi beda wyciszone.
Chyba wszystko napisalem jasno i przejrzyscie za orty przepraszam:)

Virus_No9, Stary.... ja bym troszke proporcje cenowe zmienił... przynajmniej jak dla mnie.

Radyjko dałbym 500 zł jakiego Clariona to spokojnie wystarczy, sam osobiście pare dni temu kupiłem BD169RG za niecałe 400 zł i szok totalny... no jest boskie poprostu także myślę że 500 zł wystarczy na jednostke sterującą. Wtedy mamy 200 zł do przodu.

Co do głośników to ile ich potrzebujesz i jakie ?? owale czy w drzwi zestawy czy jakies konkretne?

Wzmacniacz - 330 zł troche mało :/ ale mamy dodatkowe 200 z radyjka :) tu warto je wsadzic ;)

Aha powiedz mi jak to ma wyglądać w twoim planie? Co będzie grało pod radiem a co pod wzmakiem?

Fakt nie napisałem, ale jak juz wspomiałem to nie jest dla mnie, ja w samochodzie muzyki nie slucham;)

Glosniczki maja isc w przednie drzwi, rozmiar głośników-16cm. Jakis zestawik odseparowany. Pod radiem ma grac narazie 1 wzmak który bedzie zasilał te przednie glosniki, a z czasem jeszcze jeden który uzupełni dolne rejestry.
Ten typ chcial któres z tych radii, pogadam z nim jeszcze, ale sadze, ze to niebardzo cos zmieni.

aryan, nie polecaj nikomu sonego, nigdy :) Wg mnie lepiej z radiem zejść nawet do tych 400 zł kupić dobrą używkę CD, a za kase która zostanie dobrze wytłumić drzwi i kupić b.dobry zestaw przedni.

aryan słyszałeś któreś z tych radyjek co je tak chwalisz?Może jakąś starszą używaną Alpinkę na cd.
Ja mam porównanie mojego pionka deh-2820mp i brata starą alpinę (nie pamiętam modelu). Jak by mi nie zależało na mp3 to bym się z nim zamienił bo on melomanem i tak nie jest.

Istnieją jeszcze inne sposoby kupna niż allegro i sklep. W każdym (prawie) dużym mieście są giełdy gdzie sprzęt przed kupnem można sprawdzić

Panowie!
To nie ma byc żadna budżetowa konstrukcja! Komponenty maja być naprawde wysokiej klasy. Te Cliariony wcale nie sa nowe, oba te radia sa uzywane.
Napewno znajdzie sie cos lepszego od Rainbowa w przedziale do 6 stówek.
Na wytłumienie drzwi tez jest przewidziany budżet, zero lipy, wszystko zostanie zrobione jak nalezy.
Chyba wszystko jasne?

Co do radia to niższa półka to pionki. Wyższa Clariony i Alpiny. 850zł za radio bez CD. Jezeli ktoś lubi żąglować płytami. Ale w tej chwili ja się zastanawiam czy by nie zmienić swojego radyja mp3 na DVD tak więc, może lepiej pójdź z duchem czasu - albo kup wypasionego kaseciaka :D

aryan przecież napisałem że brat ma więc logiczne że słuchałem. Niestety tylko na oplowskich seryjnych głośnikach i przestrzeń, stereofonia, góra pasma jest weług moich odczuć dużo lepsza. W stosunku do pionka brakuje mu troche mocy ale jam ma być wzmak to bez znaczenia.

A ty jakie radio masz? z tego co zdążyłem zaobserwować to wiecznie coś polecasz a sam pewnie nie mialeś z wieloma sprzetami do czynienia. Niezły spamer z ciebie jest:)

czyli rozumiem ze pod radio nic nie bedzie podpiete? Sam wzmak a do niego fronty tak?

Ok. Ja na Twoim miejscu został bym przy jakimś nowym Clarionie do 500zł. Droższych moim zdaniem sie nie oplaca bo potem różnica w odsłuchu nie jest jakaś kolosalna w dodatku jak sygnał pośredniczy jeszcze wzmak. Dlatego warto zainwestować we wzmaka.

600 zł na odseparowany zestawik.... hmmm proponuje zestaw Energy 165 S Kit firmy Hertz.

No i wzmak za 500 zł to juz coś sie znajdzie :)

Uważam ze tak byłoby najrozsądzniej. Weźmy tez pod uwagę fakt że system bedzie w przyszłości rozbudowywany i ma być możliwie najwyższej jakości.

pozdrawiam

Czy w odsłuchu nie bedzie róznicy między radiem za 500 a 800 czy tysiąc to bym się nie zgodził. Z godzine stałem ostatnio przy szafie z MM i testowałem mojego pionka deh1820mp który tam kosztował 550 zł i model który kosztował ponad 800. Różnica jest i to znaczna w wyższych rejestrach. Wysokie tony są o niebo lepsze. Z mojego dźwięk jest jakby przytłumiony. Sprawdzałem na różnych ustawienach i różnych głośnikach .Wnioski są takie, że jeśli ma to być system przyszłościowy to lepiej jest zainwestować w dobrą jednostke sterującą. Polecam forum http://www.audiocar.pl/forum/list.php?f=2 jest to forum raczej dla zamozniejszych.

obecnie mam cd alpine i panasonica, blaupunkta na kasety (pasaden dj chyba ) modelu nie pamietam, nie chce mi sie schoddzic do samochodów

i twierdzisz, że panasonic niczym nie odbiega od alpiny? Ta sama półka? A poza tym to sonego nikomu bym nie polecił.

Wybórp padł na ...
Morele Pulse 6. Cena odbiega od tej co podałem w temacie, ale jak juz wspomialem to nie dla mnie:) Wzmak do tego to bedzie jakas Alpinka V12 F300s.
Moze kilka komentarzy co do tego zakupu?

Jeśli chodzi o radio to osobiście tez bym nie kupil Sonego. Te radia nic soba nie reprezentuja nawet wyglad ich nie jest zachwycajacy, wolal bym kupic jednak staro Alipne:)

Powrót