• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

który amplit lepszy??

Reakcji
0
Yamaha RX-330 260Wat za 260zł

Amplituner Denon DRA-55 za 250 zł
czy Kenwood KR-A4080 tez za 250 zł

który z nich najmocniejszy i najbardziej sie opłaca??

Wg. mnie najlepsza będzie Yamaha. Ma większą moc wyjściową niż pozostałe i do tego na pewno ładne brzmienie.

Patrząc na pobór niczego nie można wywnioskować.
Wszystkie te modele to stare i niskie serie więc nie ma się czego po nich spodziewać, jeśli moc jest dla Ciebie najważniejszym kryterium to www.google.pl i sprawdź po ile one rzeczywiście mają.

takero napisał:
Patrząc na pobór niczego nie można wywnioskować.
Wszystkie te modele to stare i niskie serie więc nie ma się czego po nich spodziewać, jeśli moc jest dla Ciebie najważniejszym kryterium to www.google.pl i sprawdź po ile one rzeczywiście mają.

Nie da się wywnioskować napewno, ale mocniejsze trafo daje szansę na więcej mocy, czyż nie??

A kto powiedział że większy podawany pobór mocy to większe trafo ?
Zresztą nie liczy się tyle moc co napięcie i sztywność.

takero napisał:
A kto powiedział że większy podawany pobór mocy to większe trafo ?
Zresztą nie liczy się tyle moc co napięcie i sztywność.

Być może zrobiłem błędne założenie, widocznie byłem w błędzie myśląc, że pobór mocy może świadczyć o mocy zastosowanego trafa. Napięcie jedno, a prąd jaki może oddać to chyba druga ważna rzecz. Pisząc sztywność masz na myśli, małe spadki napięcia, tak??

ludzie spokojnie ja tylko chciałbym wiedzieć który z nich bedzie najlepszy

lub możecie mi coś tak do 280/300zł polecić ok

Ostatnio za 100 pare zł możnabyło kupić nady z końca lat 80 - dużo lepsze rozwiązanie niż te ampli które proponujesz.

adam11d napisał:
co sądzicie o yamaha rx-570
pobur mocy 180 lub 170W i 4 kanały niby po 80W

napisz email do kolesia żeby w łeb się pier... i nie naciągał ludzi, bo już ty sam się wziołeś na to :)

tak jak Takero napisał około 2x 30W 8ohm RMS.

[ Dodano: 2008-01-02, 20:18 ]
eheeheh nie no nie unoszę...

adam a ty sam też się nie domyśliłeś że skoro pobiera 180W to jak może "wydawać" 4x80 = 320W ?

[ Dodano: 2008-01-02, 20:22 ]
swoją drogą ja bym się kierował mocą danego amplitunera bo wszystkie są takie same jakościowo.
NADów nie znam to nie powiem nic.

no ja juz czegoś nie rozumiem na necie jest napisane ze ma 2 wyjścia a sąsiad go ma i moze go bede brał i ma 4 kanały posiadam alphard sw1203z tak somo jak sąsiad 180rms/360W max a na ok 40/45% mocy i membrana mało z kosza niw wyskoczy

no to ja juz nic nie rozumiem :-(

adam11d napisał:
no ja juz czegoś nie rozumiem na necie jest napisane ze ma 2 wyjścia a sąsiad go ma i moze go bede brał i ma 4 kanały posiadam alphard sw1203z tak somo jak sąsiad 180rms/360W max a na ok 40/45% mocy i membrana mało z kosza niw wyskoczy

no to ja juz nic nie rozumiem :-(

bo ten głośnik jest niesamowicie mocożerny, a przy tym cichy jak cholera.. Wzmacniacz się przesterowuje i dlatego głośnik tańcuje. Trzeba coś mocniejszego.. dużo... A ten sw siedzi w jakiejś kolumnie czy to sub jest..?? Jak to ma być sub to najlepiej jak będzie miał osobny napęd.. ale ten głośnik z tego co piszą to kiszka...

adam11d napisał:
na ok 40/45% mocy i membrana mało z kosza niw wyskoczy
gałka potencjometru to nie wskaźnik poziomu mocy , bo jak zapewne się przekonałeś to przy jakim obróceniu gałki wzmacniacz odda pełną moc zależy też od tego jaki sygnał podasz na jego wejście prawda ?
To że głośniki latają znaczy tylko tyle że wzmacniacz nie ma już nad nimi kontroli, a nie że ma tak ogromną moc.
adam11d napisał:
no ja juz czegoś nie rozumiem na necie jest napisane ze ma 2 wyjścia a sąsiad go ma i moze go bede brał i ma 4 kanały
ma 2 kanały i 4 wyjścia.
adam11d napisał:
posiadam alphard sw1203z tak somo jak sąsiad 180rms/360W max
szkoda że nie podałeś jeszcze mocy pmpo np ;]

no czy ja wiem kiszka>>>
gra dość głośno ja mam pudło ok 60l z BR ale chce zrobić większe a sąsiad ok 120l ze "szparą " ok 45x4cm i poziomą przegrodą a głośnik koszem na zewnątrz
gdy gałka potencjometru jest na te ok 45% i wzmacniacz podłączony jest go kompa z głośnością ustawioną na ok 80% to gra naprawdę głośno i jest potężny bas jak tak mocno membrana sie wychyla nic nie charczy trzeszczy itp. gra dość czysto

jaki taki tańszy sprzęt powiedzmy do 350zł polecacie do tego ALPHARDA??
o co chodzi osobny napęd do suba??

adam11d napisał:
mam pudło ok 60l z BR ale chce zrobić większe a sąsiad ok 120l
niema sensu - niewiele sie zmieni a spadnie wytrzymalosc mocowa
adam11d napisał:
jaki taki tańszy sprzęt powiedzmy do 350zł polecacie do tego ALPHARDA??
o co chodzi osobny napęd do suba??
subwoofery robi sie aktywne. niemozesz podlaczyc suba pod drugi kanal wzmacniacza stereo i podac mu calego pasma...
taki glosnik potrzebuje sporo wiecejmocy niz kolumny i w dodatku ma to byc sygnal odfiltrowany (sam bas)
najtanszy panel jaki mozesz kupic to 250zl za 150W/4ohm lub uzywana koncowka mocy(min 200W) + filtr

Powrót