• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który filtr do Tang Band W4-1320SI?

Pierwszy projekt, który podobno ma być robiony w komorze jak twierdzi El_liero , ma zerową dokładność pomiaru i ewidentny błąd polegający na dodaniu równoległego rezystora z głośnikiem. Przecież równie dobrze mógł gość go nie dawać, zastosować inne elementy w tym filtrze schodkowym L+R i miałby to samo bez pompowania zbędnych watów w tego reza.

Drugi projekt trochę mnie zastanawia bo na pomiarze są jakieś straszliwe nierówności pomiędzy 5 a 15kHz a u producenta ich nie widać. Jest tam wprowadzona kompensacja tego piku na ok 7kHz tylko jeżeli faktycznie tego piku nie będziesz miał to ci ta kompensacja dziurę w paśmie wyrżnie ;)

Skoro glosniki sa rozne to nie ma co sie dziwic, ze u kazdego co innego wyszlo :) I jeszcze ten glosnik, ktory chcesz aplikowac, tez ma inne oznaczenia :)

Skoro glosniki sa rozne to nie ma co sie dziwic, ze u kazdego co innego wyszlo I jeszcze ten glosnik, ktory chcesz aplikowac, tez ma inne oznaczenia

Wydaje mi się że główna różnica to kosz głośnika, zresztą system oznaczeń TB często się zmienia z moich obserwacji (podobnie było z serią aluminiową bodajże).

zrób sobie nowy filtr i będzie po sprawie

Wtedy wolałbym chyba sprawę załatwić aktywnie, bo ani nie mam skalibrowanego systemu pomiarowego, ani żadnych elementów do testów :)

Pierwszy projekt, który podobno ma być robiony w komorze jak twierdzi El_liero , ma zerową dokładność pomiaru i ewidentny błąd polegający na dodaniu równoległego rezystora z głośnikiem. Przecież równie dobrze mógł gość go nie dawać, zastosować inne elementy w tym filtrze schodkowym L+R i miałby to samo bez pompowania zbędnych watów w tego reza.

Ok, jest jakiś konkret, czyli ten odpada.

Drugi projekt trochę mnie zastanawia bo na pomiarze są jakieś straszliwe nierówności pomiędzy 5 a 15kHz a u producenta ich nie widać. Jest tam wprowadzona kompensacja tego piku na ok 7kHz tylko jeżeli faktycznie tego piku nie będziesz miał to ci ta kompensacja dziurę w paśmie wyrżnie

Czyli ten też odpada? :D

Chyba wyjdzie na to że zastosuje wersje audiofilską-bez filtra :D

Wykopałem w internetach dość wiarygodny pomiar dokładnie wersji 1320SI, malinowo nie jest:

viewimg.php

Źródełko:
http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=44495

Tak, to jest ten z błędnym równoległym rezem. Trochę kiepsko to wygląda w paśmie powyżej 8kHz, tak czy siak bez korekcji aktywnej chyba nie wyciągnie się tego.

moze mierzone w inny sposob :???:

ja mierzyłem swój w3-315d i pomiar był bardzo zblizony
nie bylo do czego sie przyczepic
nie tak jak tu

Czyli wychodzi na to że na przestrzeni lat TB modyfikował swoje głośniki. Ten link z pomiarami 1320SI jest w miarę świeży nieco ponad pół roczny więc chyba nie zdążyli namotać w głośnikach. Mój koncept jest taki-wezmę 1320SI z tym filterkiem a to co wyszło brzydko na charce postaram się wyciągnąć aktywnie, czy ma ktoś lepszy pomysł?

Aktywnie z dołem na 15ście, filtrowane Linkwitz Riley 24db/oktawa, equalizacja korektorem tercjowym.

Też mierzyłem jednego z 3" TB i jego pomiar był w 100% zgodny z tym co podawał producent w data sheecie. Pytanie czy te pomiary sa jakieś dziwne czy głośiki się na tyle zmieniły.

Ja miałem kiedyś na warsztacie 3-calówkę z membraną bodajże polipropylenową - nie pamiętam w tej chwili oznaczenia, taki z żółtą membraną. Po wygładzeniu 1/8 okt wykresy praktycznie w 100% pokrywały się z tymi z dataszitów. Wygląda na to, że przedstawione tutaj pomiary albo są obarczone błędem, albo testy były wykonywane na "zbabolonym" egzemplarzu ;) Noooo... jeszcze jest taka możliwość, że to my mamy "zbabolone" pomiary :flapper:

Powrót