Ehh pojechaliście nie na temat. Nie interesuje mnie jak się produkuje głośniki. Ja naprawdę chce te kolumny zrobić i nie chciałbym bym mieć wątku na 100stron.
Potrzebuję tych kolumn 6 albo nawet 8 sztuk , jak będzie dłubanie w drewnie dobrze szło. Zależy mi na dobrej skuteczności 90dB lub lepiej, jak się da (proszę się nie czepiać, że mam kosmiczne wymagania, nakreślam tylko kierunek).
SPH-200KE -400zl, uważam, że za drogo, może by to miało sens gdyby szedł do dwudrożnej, bo zaoszczędziłbym na średnim.
Z grubsza liczyłem W200S i SPH-8M, wychodzą podobnie, W200S ma lepszą skuteczność.
Pobieżne kalkulacje pokazują, że robiąc skrzynke 40-45litrów dałoby się zrobić i BR i linie transmisyjną w tym samym pudełku zewnętrznym, a jedynie zmieniając kilka przegródek w środku mieć albo BR albo LT.
Dobrze kombinuję ?
W praktyce myslę, że zrobiłbym najpierw 4 skrzynki i w środku 2 zrobił na BR i 2 na LT, kupił po 2 sztuki W200S i SPH-8M i przekładał pomiędzy skrzynkami żeby zobaczyć co lepiej brzmi a potem dorobił następne 4 skrzynki do tego co lepsze.
Ścianka przednia ok 20cm (tylko tak szeroka, żeby głośnik wszedł), wysokość ok70cm (wchodzi pod biurko

jakby miejsca w pokoju było potrzeba )
Jakie do tego średnie i wysokie głośniki ?