• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który głośnik lepiej zagra ?

Reakcji
4
są 3 głośniki
GDN-18/120/6 SW - http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=354&vItemDB=itemdb
GDN-23/120/8 SC - http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=25193
GDN-23/120/8 SP - http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=25192

1. Który z tych trzech zagra najlepiej pod konstruckcją 2way ?

2. Te 23cm są już wycofane ponoć z produkcji... czyli są starsze. Czy to, że są starsze musi oznaczać, że sa gorsze ( przestarzałe-straciły swoje właściwości, parametry )?

3. Który z tych trzech nada się najbardziej do konstrukcji 3way ?

od początku chciałem zrobić 2way na 18/120/6

ale urzywał bym też tych kolumn do nagłośnienia takiej sali z 30m kwadratowych i stwierdziłem, że ten głośnik poprostu jest za mały, żeby dać rade tylu metrom... co sądzicie?

wyzej pisałem też o 3way, to by było dobre rozwiązanie, żeby nagłaśniać... ale musze uzbierać kase

Dlatego stworzyłem temat z tymi 23cm głośnikami bo to są w sumie takie same jak nasz poczciwy 18/120/6 tyle ze większe. Bo je chciałem zastosować do 2way. Ale odradzacie mi je.
Święty, 86dBSPL to już troche poniżej normy :neutral:

ogółem... szukam dobrego niskotonowca około 25cm do 2way ( i do 3way też w sumie bo postaram się uzbierać kase, to zrobię 3way )

30m to nie tak duzo w sumie. gwarantuje ci ze sam nie zrobisz 3way, jak juz to tylko kopia czegos gotowego!

[ Dodano: 2007-02-18, 10:34 ]
aha. do 2way nie nadaja sie glosniki powyzej 18cm srednicy, oczywiscie sa wyjatki ale drogie raczej... no i estradowce

no to po co robic na GDS, skoro basu nie bedzie? Mozna rownie dobrze gdn-18 dac to tez pewnie bedzie niedobor basu, a przynajmniej zwrotka popularna i znana...

mIKI napisał:
30m to nie tak duzo w sumie. gwarantuje ci ze sam nie zrobisz 3way, jak juz to tylko kopia czegos gotowego!

oczywiście, że nie

najpierw słucham waszych rad, jakie głośniki zastosować, potem orientuje się w zwrotnicach, ( szukm gotowych, ewentualnie daje zlecenie ) no a buda to nic trudnego.

[ Dodano: 2007-02-18, 14:50 ]
Pawel S. napisał:
to moze 2xGDS 22 + GDWK?? gra przyzwoicie, glosno i rozsadna cena... tylko basu brak

to odpada, kocham bas ;)

najlepiej przy 3way bym go osiągnoł... ale kasa i kasa

dobra

to nic... chyba nadal pozostaje mi brać 18/120/6

PS: a nie wiecie kiedy będzie dostawa tego głośnika bo na stx.pl cały czas go brak :cry:

El_liero napisał:
a nie wiecie kiedy będzie dostawa tego głośnika bo na stx.pl cały czas go brak
hehe chyba kiedy go wyprodukuja bo oni sami je robia...

a ile masz kasy na wszystko?? bo moze cos naTVM (tesla) zrobisz

hmmm , a może zamiast 18sw kupić dwa arny 188 ?
skoro tak bas lubisz...
Cenowo wyjdzie podobnie, tylko buda of koz większa.

[ Dodano: 2007-02-18, 15:56 ]
ew nawet 2 x arn150.

takero napisał:
hmmm , a może zamiast 18sw kupić dwa arny 188 ?
skoro tak bas lubisz...
Cenowo wyjdzie podobnie, tylko buda of koz większa.

1. co głośniej zagra?
2. co lepiej ( pod względem jakości dzięku ) zagra?

PS: tutaj na 2xARN idzie to samo pasmo czy każdy z ARNów ma inne ?

kurcze no bo te 2xARN to nawet dobry pomysł

ale strasznie one wyglądają... jakieś kosmiczne... wole standardowe z wyglądu głośniki

150ARN za mała średnica, nie pasuje do mojej budy...

:neutral:

nie no... wkurzyłem się... czekam i zbieram kase na 3way ... zresztą i tak nie moge kupić 18SW bo nie ma ich... może zanim sie pokażą to będę już bogatszy ;)

narazie nic nie zdziałamy :neutral:

pozdro wszystkim i dzięki

Powrót