• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który głośnik według was jest najlepszy/warty uwagi?

Bo tonsil to tonsil ;p pokazał jak nie należy projektowac głośników i kolumn.

Sam sobie odpowiedz na czym Ci bardziej zależy, na wykorzystaniu tych kolumn na tych małych imprezach czy w codziennym użytku

Z naciskiem na codzienny użytek robisz 3way
na imprezki 2way na tym głośniku i D500 lub D800 wtedy nikt Ci ich nie przekrzyczy.

no właśnie codzienny uzytek to male imprezy bo to jest parkiet w pubie :)

Pakowanie 2 niskotonowych jest mało ekonomiczne(zwrotnica, odpowiednie przetworniki) i trudne do poprawnego zrealizowania. Dla takich kolumn 200W będzie i tak mało. Dlatego polecam zrobić dobrą i sprawdzoną konstrukcję 2/3way, która w pełni sprawdzi się w pubie. Zamiast pakować 2 mizerne 12", możesz dorobić sobie sub na głośniku 15/18". Do takiego dołka nie potrzebujesz projektować zwrotnicy- wystarczy equ lub crossover.

PS. Jakiś rok temu robiłem i kompletowałem sobie zestaw na imprezy. Wybrałem 2x kolumny 3way i 2x basy na 18". Jestem zadowolony z takiego rozwiązania :)

Pakowanie 2 niskotonowych jest mało ekonomiczne(zwrotnica, odpowiednie przetworniki) i trudne do poprawnego zrealizowania. Dla takich kolumn 200W będzie i tak mało. Dlatego polecam zrobić dobrą i sprawdzoną konstrukcję 2/3way, która w pełni sprawdzi się w pubie. Zamiast pakować 2 mizerne 12", możesz dorobić sobie sub na głośniku 15/18". Do takiego dołka nie potrzebujesz projektować zwrotnicy- wystarczy equ lub crossover.

PS. Jakiś rok temu robiłem i kompletowałem sobie zestaw na imprezy. Wybrałem 2x kolumny 3way i 2x basy na 18". Jestem zadowolony z takiego rozwiązania :)

ana jakiej firmy glosnikach skladales?

Głośniki to Beyma, Monacor i suby Ohm Industries. Ja postawiłem na zawodowe firmy, które w branży siedzą kilkanaście lat. Widzę jednak że D-800 STXa jest popularna wśród diy, więc konstrukcje na niej oparte powinny dać radę- jeżeli oczywiście patrzysz na jak najniższe koszty.

Głośniki to Beyma, Monacor i suby Ohm Industries. Ja postawiłem na zawodowe firmy, które w branży siedzą kilkanaście lat. Widzę jednak że D-800 STXa jest popularna wśród diy, więc konstrukcje na niej oparte powinny dać radę- jeżeli oczywiście patrzysz na jak najniższe koszty.

Firma stx jest mloda i tez dlatego tania , moim zdaniem bardzo dobra i wielu ludzi chwali ich produkty cena/jakosc dlatego ich wybralem

Mam pytanko ma już ktoś zwrotnicę do 12.2.500.4 + d800ti bo mam takie głośniki i jestem w trakcie robienia zwrotnic? Prubuje swoich sił, już to gra jakoś ,ale czekam na cewkę do 12.2.500 bo za wysoko mi ciągnie.Musze go jeszcze rozruszać i wygrzać.

Mam pytanko ma już ktoś zwrotnicę do 12.2.500.4 + d800ti bo mam takie głośniki i jestem w trakcie robienia zwrotnic? Prubuje swoich sił, już to gra jakoś ,ale czekam na cewkę do 12.2.500 bo za wysoko mi ciągnie.Musze go jeszcze rozruszać i wygrzać.

Bumpalump
ma takowa zwrotnice i mowił ze jak znajdzie czas to wsadzi ją na forum

Ja jej nie odradzam, wręcz przeciwnie gdy zależy Ci na najniższych kosztach :) Np możesz skopiować zestaw STX PA-600, zamiast średnio tonowego dostajesz 2 dobre przetworniki.

Tutaj schemat: http://stx.pl/pa-600-8-fr-schemat.html

znam ten projekt ale do niech jest potrzebny sub a chcialem tego uniknac

---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post o 21:23 ----------

wszyscy na elektodzie mi pisza ze stx to gowno ze mam robic zeusy... co oni sa jakąś sektą tonsila a diyaudio sekta stx'a??:P

Nie wiem, każdy ma swoje zdanie. Każda firma ma swoje lepsze i gorsze produkty. Ja osobiście nie mam orientacji w polskich produktach(poza altusami :) ) Zeusy są dobre, ale na plenerek przy grilu ze znajomymi, a nie imprezy... stwierdzam to po jego budowie. Od suba się nie uchronisz, i czy zrobisz go w postaci 2 niskotonowych jednej w kolumnie czy 1 konkretnego poza zestawem to już Twój wybór :)

Nie wiem, każdy ma swoje zdanie. Każda firma ma swoje lepsze i gorsze produkty. Ja osobiście nie mam orientacji w polskich produktach(poza altusami :) ) Zeusy są dobre, ale na plenerek przy grilu ze znajomymi, a nie imprezy... stwierdzam to po jego budowie. Od suba się nie uchronisz, i czy zrobisz go w postaci 2 niskotonowych jednej w kolumnie czy 1 konkretnego poza zestawem to już Twój wybór :)

strczy dla dolu ? http://stx.pl/sw-stx-18-4-1300-8-f-s-mc.html

Spokojnie :) Lecz nie jestem w stanie powiedzieć Ci czy to jest najlepszy wybór w tej cenie. Na Youtube wpisz stx 18.

To muzyka dyktuje wymagania, a my jako realizatorzy musimy je spełniać. Miejsce do tańczenia musi w całości zostać pokryte pełnym pasmem akustycznym, a niestety to najniższe częstotliwości potrzebują najwięcej mocy. Zbyt cicho również nie można grać, bo 50osob zakłóci dźwięk.

6 altusow 140 głośnością dawało nawet rade ale kupilem do wszystkich nowe gdn'y oryginalne tonsila bo myslalem ze te stare od ztarosci sie posypaly a tu niespodzianka nowe po 3tygodniach sie rozsypaly

Zakładam że posypały się górne zawieszenia. Pianka jest bardzo podatna na warunki, wilgoć skraca jej żywotność.

Powrót