• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Który kupić???

• Autor wątku Autor wątku jax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

jax

Reakcji
0
Jestem tu nowy i proszę szanownych kolegów o pomoc.
Chodzi o głośniki do suba. Wzmacniacz Irka wersja podstawowa ale skłaniam się qu tej z podwójnym TDA.
Który głośni jest lepszy.
Czy Alphard LW-120C42 4 Ohm 30cm 280W
lub STX GDN-32-300-4-SC .
Obudowa ok. 50 L. BR.
Pomieszczenie odsłuchowe ok 30m. kwadratowych.

- co chcesz osiagnac ?
- do czego ma byc sub?
- z czym ma wspolpracowac?
- ile masz na to kasy?

Chyba wyreczylem kogos :P

- co chcesz osiagnac ? - w miare możliwości głęboki bas
- do czego ma byc sub? - głównie muzyka (ROCK)
- z czym ma wspolpracowac? -wzm. Irka i amplifier Yamaha
- ile masz na to kasy? - a co za różnica , oba są w granicach 110 - 130 zł.

Chyba wyreczylem kogos :P[/quote]

Zostaw w spokoju alpharda. 30/300/4AP zjada wszystkie na sniadanie:)

[ Dodano: 2006-03-06, 15:24 ]
Chyba;P wszystkich alphardow nei slyszalem;]

Pierwsza sprawa to to że mostek na tadeuszach jest za słaby nawet dla AP.Tu trzeba mieć do dyspozycji moc znamionową na kazde zawołanie.
Druga sprawa to to że pomiesczenie ma 30m,to dośc sporo aby skutecznie stłumić nawet 12 calówke.Ale nie ma na to jednoznacznej zasady.Tylko próby.
Ze względu na spl i inne czynniki od razu wykreśl afreda,nie ma co sobie nim głowy zawracać.
STX GDN-32-300-4-SC,nie wiem,nie miałem ale z zasłyszanych opini wiem że nie jest on zbyt "kulturalny".
Jeśli chodzi o AP,wydaje mi się że do muzy jakoś go będzie można zmusić nawet w dużym metrażu.Jego sztywność i xmax wróży porządnego kopa jednak ja bym go nie pchał w więcej niż 40L ze strojeniem gdzieś na 43hz.To tylko jak na razie moje domniemania o tym wooferku,jeszcze lezy grzecznie na szafie ale być może dziś wieczór wezme go w obroty.

Real Foto :]
Całosc kosztowała 157zł
STX AP :]
STX_AP.jpg

Powrót